Pluk de zomer in de Frambozentuin

Verser kun je het niet krijgen. Rijpe frambozen, aardbeien en ander zomerfruit pluk je de hele zomer - en zelfs nog langer - in de Frambozentuin van Marianne Fokker.

Frambozenrood

Rond, zoet en vol. Barstend van de mooiste tint frambozenrood. Zo rijp dat het sap er bijna uitvloeit. En lékker! Word je al blij van de frambozen die je bij de groenteman of supermarkt koopt, dan zijn deze, uit de frambozentuin van Marianne Fokker in Erica helemáál een smaaksensatie. Met een bakje in de hand mag je hier zelf plukken. ,,Rode bessen voor 3 euro per kilo, alle soorten fruit - frambozen, aardbeien bramen, noem maar op - voor 5 euro per kilo’’, zegt Marianne.

Ze wou er eerst nooit zo aan, dat zelf plukken. Maar het is echt een trend, merkt ze. Op Facebook en Instagram maakt ze er reclame voor. Mensen uit de omgeving komen er op af, maar ook toeristen die op een camping staan of in een bungalowpark in de buurt verblijven. ,,Die vinden het vaak een leuk uitje. Ze combineren het ook wel met een bezoek aan het Smalspoor Museum, hier 5 minuten vandaan.’’

FOTO CORNE SPARIDAENS

Ook ontvangt Marianne regelmatig groepen. ,,Een fietsclub, een loopgroep of een damesclubje. Die serveer ik koffie met gebak en geef ik een rondleiding. Laatst was er zelfs een schoolklas, groep 3/4. Zo leuk! Zij krijgen een glaasje limo in plaats van koffie, en na afloop een ijsje van ons eigen fruit. Je moet een creatieve juf of meester hebben die dat bedenkt, dan zie je dat de kinderen het heel interessant vinden. En dat ze zelf mogen plukken, vinden ze geweldig.’’ Dat zien we inderdaad bevestigd bij ons eigen kroost, van wie de monden en handen al snel ook zo prachtig diep frambozenrood kleuren.

,,Eigenlijk wil ik nu niet anders meer’’, merkt Marianne op. ,,Wanneer je voor de veiling plukt, moet het fruit allemaal zó onrijp worden geplukt. Het moet dan nog 14 dagen in opslag voordat het verkocht wordt in de supermarkt, en daarna moet het nog een paar dagen houdbaar zijn. Vers zit er zoveel meer smaak aan!’’

Droom

Ze begon ooit wel volledig voor de veiling. Alleen wat ze daarvan overhield, verkocht ze in een klein winkeltje op hun terrein. ,,Een bordje aan de weg, meer deed ik niet.’’ Maar nu heeft het bezoek aan de Frambozentuin en het zelf plukken zo’n vlucht genomen, dat het winkeltje verbouwd wordt tot keuken - waar Marianne zelf haar jam en ijs maakt - en de verkoop verplaatst is naar een grotere loods ernaast, waar haar handige man een mooie winkel van maakt.

Marianne Fokker van de Frambozentuin. FOTO CORNE SPARIDAENS

Samen kwamen ze, met dochter Kim (nu 20) en zoon Jack (nu 16), in 2006 vanuit het Westen naar Drenthe. ,,We woonden in Harmelen, bij Vleuten. Daar heb ik ooit wel in kassen gewerkt en mijn droom was om ooit zelf een kwekerij te beginnen. Maar in die streken is en stuk land onbetaalbaar. Hier konden we onze droom wél realiseren. We hebben nu 4 hectare land, dat was daar ondenkbaar. Om het allemaal zelf te kunnen bekostigen, wonen we nog steeds in een verbouwde loods, die al op het terrein stond. Ooit willen we met ons eigen spaargeld een nieuw huis bouwen, maar eigenlijk hebben we daar niet zo’n haast mee. Dit huis is heerlijk, het is net of we permanent in een vakantiewoning wonen. Naar het Westen willen we ook helemaal niet meer terug, het is daar veel te druk.’’

Zomerfruit

Ze begon met alleen frambozen, twee jaar later volgden de bramen en inmiddels heeft Marianne van mei tot oktober zomerfruit beschikbaar. ,,Sommige soorten zelfs nog langer. Als eerste worden de aardbeien verkocht. We zijn daarbij wel afhankelijk van zomers weer. Dit jaar was het voorjaar wisselvallig, waardoor we pas half mei kunnen beginnen met plukken, maar bij een goed voorjaar kan het vanaf begin mei. We hebben de eenjarige soort Ellianny en de doordragers Maling Opal. Cvan de frambozen hebben we twee soorten: het Sugana en het Polka ras. Het eerste ras, Sugana, geeft heel goed twee keer per jaar vruchten. Ongeveer eind mei, afhankelijk natuurlijk van het zomerweer, beginnen we met plukken en we eindigen in november. Als er geen vorst is, kunnen we zelfs door blijven plukken tot half december.’’

FOTO CORNE SPARIDAENS

Dat geldt ook voor de bramen. ,,Onze voorraad bramen is vanaf juni tot en met november beschikbaar, maar net als frambozen zijn ook bramen vorstgevoelig, dus bij een zeer zachte winterstart kan het best mogelijk zijn dat we ze langer hebben. De bramenplanten zijn doornloos en daardoor zijn de bramen makkelijk te plukken, maar meestal wat zuurder dan de bramen met doorns.’’

Dan zijn er nog de rode bessen, die zowel in de kas als buiten de kas geteeld worden. Marianne heeft vier verschillende rassen. ,,In de kas hebben wij rode bessen van het ras Junifer, die vanaf juni geplukt kunnen worden. Daarna gaan over naar de buitenrassen Rovada, Red Pull en Rood neus. Door deze teelwijze kunnen we tot en met oktober bessen blijven plukken.’’ Verder zijn er nog de kruisbessen. ,,Het Captivator ras is doornloos, geeft rode vruchten en staat in de kas. Buiten de kas wordt het Himalaki ras geteeld, dit ras geeft zowel rode als witte vruchten en wordt in de maand juli geplukt. Sinds 2009 bieden wij ook pruimen aan van de rassen Opal, Hattif, Jeubileum, Reine Victoria en de gele Reine Claude.’’

Het fruit wordt sinds 2012 volledig biologisch geteeld. ,,We spuiten geen gif en laten alles compleet op natuurlijke wijze groeien. De kippen die we houden zijn hier ook niet alleen om eieren te geven. Ze helpen ons bij de natuurlijke bestrijding, want ze eten heel veel kevertjes.’’ ‘Voor de hobby’ houdt Marianne ook koeien en varkens op haar landgoed. Kun je de hoeveelheid zelfgeplukt fruit niet aan, dan kun je haar altijd vragen of je er de biggetjes mee mag voeren. Dat vindt de jongste bezoeker van vandaag in ieder geval een hoogtepunt. Naast het zelf opsmikkelen van de zomerse heerlijkheid natuurlijk!

FOTO CORNE SPARIDAENS

Zelf jam maken

Doe 800 g frambozen in een grote roestvrijstalen pan, samen met een vanillestokje (gesplitst, merg eruit geschraapt), rasp en sap van 1 citroen. Strooi er 150 g suiker over. Prak de frambozen heel licht met een pureestamper of met je handen, zodat er wat frambozensap vrijkomt en de suiker oplost. Zet de pan op hoog vuur en breng het mengsel aan de kook. Laat het 15 min zacht koken. Schep om de 5 minuten het schuim van het oppervlak. Laat de jam helemaal afkoelen en doe hem in gesteriliseerde potten. Je kunt de jam 2 weken in de koelkast bewaren.

FOTO CORNE SPARIDAENS

De Frambozentuin

Bezoekadres
Beekweg 8
7887 TN Erica

Openingstijden
Vanaf juni tot en met eind september:
maandag t/m zaterdag vanaf 11 uur - 19 uur
zondag vanaf 11 uur - 17 uur
na eind september zondags gesloten

Email

info@deframbozentuin.nl

Website

www.deframbozentuin.nl

Telefoon

Tel. 06 11060629 (bereikbaar tijdens openingstijden van de tuin)

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.