Pochen met boetes tijdens bromfietsfestijn op TT Circuit (+foto's)

Van scooterjeugd tot mannen op leeftijd: zondag waren er honderden op hun bromfiets naar Assen gekomen. Ze mochten voor het eerst met de bromfiets racen op het TT Circuit. Met 40 kilometer per uur weliswaar.

Helemaal in stijl is Mark Hooijmans (36) uit Wassenaar naar het circuit gekomen met zijn oude Puch (VS50L). Hij is volledig gekleed in een ouderwets donkerrood motorpak, een klassieke helm met bril en een zakdoek om de nek.

‘Vorige week reed Rossi hier nog, nu ik met de brommer’

Zijn bromfiets is dan ook meer dan gewoon een vervoersmiddel voor hem, het is een levensstijl. ,,Ik heb deze al twintig jaar en ik doe er alles aan om hem rijbaar te houden. Ik geloof niet dat er nog een onderdeel origineel is’’, lacht hij. Hij genoot van de ronde op het circuit: ,,Vorige week reed Rossi hier nog, en nu ik met mijn oude Puch. Dat is mooi.’’

Met zijn vrienden, die ook allemaal brommers hebben, rijdt hij regelmatig lange afstanden op de bejaarde Puch. ,,In de Ardennen, en van Breda naar Parijs..’’ Dan onderbeekt een vriend hem: ,,En vertel eens hoe lang je daar over deed Mark?’’ Mark, schoorvoetend: ,,Ja, dat duurde 13,5 uur. Dat viel een beetje tegen.’’ Zijn vrienden reden dezelfde afstand namelijk op hun tweewielers in 7 uur.

Voor de lol op de rollerbank

Behalve Jurgen, die was solidair en reed met Mark mee terwijl hij zelf de snelste bromfiets heeft. ,,Op de GPS heeft hij een keer 81 kilometer per uur aangegeven’’, straalt hij. Hij rijdt een Puch MV50 die de rollerbanktest ook niet overleefde: het oordeel was in beslagname.

Tachtig procent van de brommers op de rollerbank kon veel te hard. Foto: DvhN

Het is maar goed dat de rollerbank hier voor de lol staat, en er alleen nepboetes worden uitgedeeld (waar de mannen onderling dan weer over kunnen pochen) want anders had hij terug naar Wassenaar kunnen lopen. Dat is trouwens het oordeel voor 80 procent van de brommers die zondag in Assen op de rollerbank gaan: ze kunnen stuk voor stuk veel harder dan wettelijk is toegestaan.

Het rondje op het circuit ging voor Jurgen dan ook traag. ,,Het was wel lachen hoor, maar het moest even op gang komen omdat we achter een volgauto moesten blijven. Met 40 kilometer per uur ofzo.’’

Mini-bromfiets heeft een eigenaar van twee meter lang

De inklapbare gele Motocompo (Honda) is een aparte verschijning op het bromfietsfestijn. Het kleintje is zo onder de arm mee te nemen. Ooit gebouwd voor achterin een Honda Jazz, en sindsdien een zeldzaamheid. Want hij is misschien handig, maar het lijkt wel een kinderbrommer. En daardoor toch een wat ongebruikelijke keus voor een eigenaar die minstens twee meter lang is zoals Pierre Honebeek uit Dronten. Toch ziet hij dat niet zo: ,,Laats had ik een evenement waarbij ik hielp opbouwen, met deze kun je overal zo tussendoor. Dat gaat een stuk sneller.’’

Waarom hij nou precies zo’n mini-bromfiets wilde? ,,Ik zag hem op een motorforum en wilde hem gelijk hebben. Gewoon omdat ik het leuk vind. En hij rijdt prima hoor. Hij heeft ook een kenteken en ik ga er vaak de weg mee op.’’ Zojuist heeft hij ook over TT Circuit gereden met zijn kleine Japanner. Maar dat gaat hij niet te vaak doen. ,,Ik ben wel bang dat hij stuk gaat.’’

Pierre Honebeek met zijn Motocompo. Foto: DvhN

Wie opvalt, moet zich keurig aan de snelheid houden

Te hard kan niet, op de rollerbank gaf hij keurig 45 kilometer als maximumsnelheid aan. ,,Alleen maar goed, als je hier te hard mee kan, val je zo op dat je altijd de sjaak bent bij de politie.’’ En dan gaat hij weer op zijn hurken zitten en trapt hij het brommertje aan. Hij lijkt een groot kind op een te klein fietsje. Een glimlach kan hij zelf ook niet onderdrukken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.