Bij de politie-eenheid Noord-Nederland zijn dit jaar 1730 meldingen binnengekomen van kindermishandeling. Dat betekent dat er elke dag vijf meldingen uit Drenthe, Groningen en Friesland bij de politie landen.

Coördinator Sanne Kraayeveld van het frontoffice Kindermishandeling van de politie Noord-Nederland krijgt er nog dagelijks buikpijn van. Volgens haar stijgen de cijfers nog steeds.

De stijging komt volgens haar ook omdat de politie steeds bewuster bezig is met het thema kindermishandeling. ,,We geven echt aan: kijk verder dan de melding. Als er ergens is ingebroken, kun je ook altijd even kijken of er kinderen in huis wonen. En hoe het met ze gaat. Ook registreren we veel beter.”

133 strafrechtelijke onderzoeken

In Drenthe kwamen afgelopen jaar 502 signalen binnen bij de politie van vermoedelijke kindermishandeling. In Groningen ging het om 583 gevallen en in Friesland 645. ,,Het gaat om forse aantallen. Omgerekend zijn het vijf meldingen per dag. En dan krijgen we nog lang niet alles binnen”, zegt Kraayeveld die zelf jarenlange ervaring als gezinsvoogd heeft.

Van de 1730 signalen zijn er 133 meldingen opgepakt door politie en justitie. Daar lopen via de districtsrecherche nu strafrechtelijke onderzoeken naar. De meeste onderzoeken komen uit Groningen: 54. In Drenthe zijn 32 strafrechtzaken rond kindermishandeling opgestart en in Friesland 47.

,,We hebben vooral te maken met verwaarlozing en structureel huiselijk geweld”, zegt Kraayeveld. ,,De gevolgen van die mishandeling zijn ook later van invloed op de ontwikkeling van het kind. De stress bij die kinderen zorgt voor hechting- en angststoornissen.”

Rechercheur Jos Dekker van het zedenteam Noord-Nederland is blij met de inzet van Kraayeveld en de rol die ze pakt in de samenwerking met groepen die zich ook bezighouden met het thema kindermishandeling. Het gaat dan bijvoorbeeld om Veilig Thuis, het Openbaar Ministerie, de Raad voor de Kinderbescherming en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). ,,We maken echt grote stappen.”

Niet alleen lichamelijk geweld tegen kinderen wordt gezien als mishandeling. Ouders die hun kind niet naar school sturen of verwaarlozen (geen medische zorg geven) vallen ook onder kindermishandeling. Kraayeveld en Dekker benadrukken dat er vrijwel geen vader of moeder is die zijn of haar kind bewust of expres pijn doet. ,,En het gaat door alle lagen van de samenleving en ook van generatie op generatie.”

Ongrijpbaar probleem

Het komt voor bij vaders en moeders met psychische problemen, in financiële nood, maar ook bij ouders met een te drukke baan. ,,En daardoor weinig geduld hebben met hun kinderen.”

Volgens de politiecoördinator is het dan ook een thema dat lastig te grijpen is. ,,Kijk, op vuurwerk kun je een verbod instellen. En daar op handhaven. Maar kindermishandeling gebeurt vrijwel altijd achter gesloten deuren. Dat is ongrijpbaar”, zegt Kraayeveld. ,,We weten helaas niet wat we niet weten. Je weet niet wat je mist”, vult Dekker aan. ,,We weten dat het meer voorkomt, dan de meldingen die we krijgen.”

Het zijn ook allemaal verhalen op zich, zeggen de twee agenten. Zo weet Kraayeveld zich de vrouw met haar weggelopen geitje nog goed te heugen. ,,Ik dacht, kom: een weggelopen geit. Maar toen we daar aankwamen, bleek er sprake te zijn van ernstige verwaarlozing van twee kleine meisjes. Toen ben ik wel gaan vragen of de moeder het allemaal wel redde. Dat bleek niet zo te zijn en we hebben hulpverlening ingeschakeld. Ze bleek een psychose te hebben gehad en de kinderen werden uit huis geplaatst. Die moeder liep echt op haar tenen. Gelukkig waren we daar redelijk op tijd.”

Dekker en Kraayeveld hopen op extra alertheid bij agenten. Maar juist ook bij burgers. ,,De signalerende functie van burgers is heel belangrijk”, zegt de coördinator. ,,Heb je twijfels of het wel goed gaat met de kinderen van de buren, trek dan aan de bel. Dat is soms heel spannend en moeilijk. Maar je ligt ook niet lekker in je bed als er wel wat aan de hand blijkt te zijn.”

Preventie is volgens de politie superbelangrijk bij dit onderwerp. ,,Er zijn maar weinig mensen die niet misselijk worden van kindermishandeling”, zegt Dekker die wijst op de website ‘ik vermoed huiselijk geweld’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe