Politie: Geen brandstichting in pand ‘t Aailand in Nieuw-Buinen

De historische vereniging Nieuw-Buinen/Buinerveen is gedupeerd door de brand die in de nacht van donderdag op vrijdag woedde in het pand ‘t Aailand in Nieuw-Buinen

In het gebouw op de hoek Rozenlaan/Parklaan is het glasmuseum van de vereniging gevestigd. ,,Alles zit onder een dikke laag roet’’,, zegt voorzitter Jan Haikens. ,,Maandag komen deskundigen om te kijken of en op welke manier het schoongemaakt kan worden. Gelukkig heeft onze zeer omvangrijke foto-collectie geen schade opgelopen. Die was goed ingepakt.’’

Hoewel er verhalen gaan dat er de afgelopen periode meerdere keer brandjes waren bij het gebouw, gaat de politie nu niet uit van brandstichting. ,,Er is niets dat daarop wijst’’, verklaart een woordvoerder.

Een van de eerste dorpshuizen

‘t Aailand is volgens Haikens van oorsprong een van de eerste dorpshuizen van Drenthe. In het verleden was onder meer de bibliotheek erin gevestigd. Tegenwoordig wordt het pand gebruikt door de historische vereniging, een soort kringloopbedrijf, een gymnastiekclub en een werkproject.

Een deel van het pand dat de historische vereniging niet gebruikt heeft volgens Haikens behalve roetschade, ook flinke brandschade opgelopen. Het gebouw is eigendom van woningcorporatie Lefier. Hetzelfde geldt voor de appartementen die aan het pand vast zitten.

Naar een hotel in Stadskanaal

Vanwege de heftige rookontwikkeling werden ‘s nachts de bewoners van deze woningen geëvacueerd. Nadat ze eerst waren opgevangen in sporthal De Splitting, konden ze overnachten in het City Hotel in Stadskanaal. Alle bewoners konden vrijdag weer naar hun eigen huis. De bewoner van één appartement kreeg de mogelijkheid om ook de nacht van vrijdag op zaterdag nog elders te slapen omdat zijn of haar appartement toch nog wel flink naar rook stonk.

Vijftig vitrines en veel tekeningen en mallen

Het glasmuseum heeft zo’n vijftig vitrines met glazen voorwerpen die in vroeger tijden in Nieuw-Buinen zijn gemaakt. Ook liggen er veel tekeningen en mallen uit de glasindustrie. Nieuw-Buinen telde meerdere glasfabrieken, waarvan twee zeer omvangrijke. In het begin van de twintigste eeuw boden zij werk aan tussen de acht- en negenhonderd mensen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.