Politie Hoogeveen roept de hulp in van hondenbezitters

De politie in Hoogeveen roept hondenbezitters op de ogen en oren goed open te houden tijdens hun laatste uitlaatronde en verdachte zaken te melden.

Op Facebook is de politie een actie gestart om hondenbezitters te wijzen op het belang van hun waarnemingen, tijdens een wandeling met de hond door de buurt of de wijk ‘s avonds (laat). Hoewel er een verkiezing van de populairste speurneus aan gekoppeld is, heeft de oproep een serieuze ondertoon.

,,Mensen die hun hond uitlaten doen dat vaak via een vaste route, op tijden dat veel mensen binnen zijn of al slapen’’, legt politiewoordvoerster Kalina Pruntel uit. ,,Ze kennen hun buurt vaak erg goed en weten welke zaken en personen er wel of niet thuishoren. Is iets anders, dan valt dat deze mensen dus vaak direct op. Ze zijn extra oren en ogen voor ons.’’

112 bellen

De politie vraagt hondenbezitters bij verdachte zaken niet zelf in te grijpen, maar meteen 112 te bellen. Mogelijk kunnen op deze manier criminele handelingen voorkomen worden en informatie doorgespeeld worden over kentekens, auto’s en verdachte personen (signalement).

Volgens woordvoerster Pruntel is er geen directe aanleiding voor de actie op Facebook. ,,Niet specifiek, nee, maar in een bredere context natuurlijk wel. Het zomerseizoen komt er aan, vaak een periode waarin we het aantal woninginbraken zien stijgen.’’ Daarnaast heeft Hoogeveen een geschiedenis als het gaat om (auto)branden. ,,Als politie kunnen we niet overal tegelijk zijn.’’

Verkiezing

Op de Facebookpagina van de Hoogeveense politie is een verkiezing uitgeschreven voor ‘trouwe viervoeters met de juiste speurneuskwaliteiten’. ,,We zijn op zoek naar stoere, heldhaftige, kleine, grote, lieve, eigenwijze en slimme speurneuzen’’, zo staat er. Hondenbezitters worden gevraagd een foto van hun viervoeter te plaatsen en er voor te zorgen dat deze zoveel mogelijk ‘geliked’ wordt. De twintig knapste speurneuzen met de meeste likes ontvangen een heuse 112 ik speur mee-halsband.

Het bericht was gisteren al ruim 270 keer gedeeld. Ook staan al tientallen Nero’s, Binky’s en Rocco’s in allerlei soorten en maten met foto en omschrijving op de pagina. Aangezien de politie in de actie melding maakte van ‘viervoeters’ heeft iemand ook haar kat (Sjakie) genomineerd. En een familie uit Spijkenisse heeft een foto van varkentje James-Bacon geplaatst. ,,Ik heb geen hondenneus, maar een speciale platte die extra goed kan ruiken’’, schrijven de baasjes.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.