Politie IJsselland geschrokken door ‘drugsbusje’ in De Wijk

Het busje waarin de vaten met drugsafval zaten. Foto Persbureau Meter

De zeven politieagenten die bij de vondst van vaten drugsafval zaterdagmiddag nabij IJhorst onwel werden door chemische dampen, zijn maandag weer aan het werk gegaan. Ze moesten korte tijd ter observatie in het ziekenhuis blijven. De politie IJsselland Noord is geschrokken van de vondst.

Er staat een bestelbusje in lichterlaaie. Met die melding op zak haastten meerdere politieagenten zich zaterdag naar het bosgebied aan de Heerenweg bij IJhorst, dicht tegen de provinciegrens van Overijssel en Drenthe.

Bij de eerste agent beginnen de schoenzolen te roken

Aangekomen op de betreffende locatie blijkt er iets anders aan de hand: er staat dan wel een bestelbusje waar inderdaad rook uit komt, maar die blijkt afkomstig uit tientallen vaten waarin waarschijnlijk stoffen zitten die worden gebruikt bij de fabricage van chemische drugs. Er ontsnapt witte damp uit de vaten en die blijkt link. Bij een agent die te dichtbij komt, beginnen de zolen van de schoenen te roken.

Klachten zonder in buurt van busje te komen

,,De eerste agenten die ter plaatse kwamen, zagen alleen rook uit het busje komen. De collega's die de agent waarvan de schoenzolen begonnen te roken wilden helpen, kregen ook klachten zonder in de buurt van het busje te komen", zegt Johan Ekkel. Hij is teamchef van de Politie IJsselland Noord. ,,Er zijn richtlijnen om hier mee om te gaan, maar als teamchef heb ik veel vragen en vraag ik mij af hoe de melding is verlopen. Hoe is het mogelijk dat zij zo massaal in aanraking daarmee zijn gekomen? Hier moeten we van leren.''

Vier agenten moesten ter observatie nachtje in ziekenhuis blijven

Vijf agenten van het politieteam IJsselland Noord en twee van het politieteam in Drenthe meldden zich zaterdag bij het ziekenhuis. Vier moesten een nachtje blijven ter observatie. ,,Al die geweldige feestgangers die een pilletje nemen moeten beseffen dat ze het systeem in stand houden’’, zegt Ekkel. En: ,,We merken dat de dumpingen van drugs steeds meer deze kant op komen."

De meeste getroffen agenten zijn maandag weer aan het werk gegaan. ,,In de loop van zondagochtend hebben ze na onderzoeken allemaal het ziekenhuis verlaten.''

Incident heeft impact op politieteam

Het incident heeft impact op het team van Ekkel. ,,Dumpingen zijn er wel vaker, deze gevolgen duidelijk minder vaak. We hadden hier veel zorgen over, maar het belangrijkste is dat de agenten weer gezond zijn. Als teamchef schrik ik hier van. Midden in het weekend moesten we ineens voor veel vervangers zorgen."

menu