Honderden boeren bij demonstratie in Den Haag. Overlast in de stad valt mee

Een Groningse vlag op de Koekamp in Den Haag. Niet van boeren, maar van burgers, als we de tekst op de vlag mogen geloven. Foto: ANP

Op de Koekamp in Den Haag is de protestactie van boeren bezig. Ze zijn tegen het stikstofbeleid van de overheid. De honderden trekkers veroorzaakten wel overlast in en rond Den Haag, maar niet zoveel als tijdens de vorige grote demonstratie.

De protesterende boeren blokkeerden onder meer het kruispunt bij het provinciehuis van Zuid-Holland.

Een groot aantal tractoren reed de Koningskade op, de weg die langs het Malieveld richting Koekamp loopt. De gemeente had andere wegen aangewezen om tractoren neer te zetten. Agenten gingen in gesprek met de boeren die voorop rijden.

Politiebusjes en legertrucks sloten kruispunten in de buurt af, zoals het Korte Voorhout, dat richting het Binnenhof voert.

Een lijnbus zonder passagiers, die zich door het protest had vastgereden op de Raamweg en de draai niet zelf kon maken, werd losgetrokken door een behulpzame boer in een tractor.

De politie in Den Haag hield - naar eigen zeggen - tot nu toe één demonstrant aan. Hij hield zich volgens de politie niet aan de afspraken.

loading

Trekkers die op de Utrechtsebaan in Den Haag in de berm parkeerden kregen een bon.

De weg tussen Herengracht en Koekamp is in beide richtingen afgezet. Ook is bij de Herengracht een waterkanon opgesteld. De legertrucks staan onder meer bij het Centraal Station en aan het Spui.

loading

Boetes voor trekkerbestuurders bij Rolde en Hoogeveen

Het boerenprotest veroorzaakte woensdagochtend op de route naar Den Haag relatief weinig overlast voor het verkeer. Een aantal boeren reed - ondanks een oproep van actiegroep Farmers Defence Force (FDF) om dat niet te doen - met trekkers op de snelweg.

Dinsdagavond werden bij Rolde en Hoogeveen boetes uitgedeeld omdat trekkers op de A28 en de N33 reden. Ze mogen met hun trekker geen gebruik maken van de snelwegen en autowegen. Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft de boeren opgeroepen zich hier aan te houden.

Boeren woedend

De boeren zijn woedend dat ze een bekeuring hebben gekregen. Het gaat volgens een van hen om een bedrag van 340 euro. De boeren zijn ook boos dat ze op de N33 zijn tegengehouden. ,,We rijden juist over de N33 omdat dat een veilige weg is. Het is absoluut onveilig om over allerlei dorpswegen te gaan rijden”, aldus één van de boeren.

Ze vertrokken dinsdagavond uit Blijham en kregen gezelschap van een aantal Duitse boeren. Veel noordelijke boeren verzamelden zich vannacht met hun trekkers in Rogat, om daar vandaan samen verder te rijden. In de loop van de nacht reden steeds meer boeren vanuit alle delen van Nederland naar Den Haag, maar het zijn er lang niet zo veel als bij het vorige boerenprotest in de hofstad.

Bekijk hieronder de video van het vertrek vannacht bij Rogat.

loading

menu