Het nieuwe bestuur van IJsvereniging Dalen wil een streep zetten onder de vernielde ijsbaan en alle energie steken in het maken van een mooie ijsvloer. ,,Zodat kinderen straks kunnen schaatsen, maar dat zal niet eerder dan zondag zijn vrees ik’’, zegt Erik Ruinemans.

Dinsdagavond werd de ijsbaan kapotgereden door iemand op een trekker. Dat gebeurde nadat maandagavond het voltallige bestuur van de ijsvereniging was opgestapt, omdat het geen verantwoordelijkheid wil dragen voor de veiligheid van de schaatsers in verband met corona.

Ruinemans en Harry Renting denken dat die veiligheid wel gegeven kan worden. Een paar uur na het opstappen van het oude bestuur namens zij het roer over, met om te beginnen het inlaten van water. Dinsdagavond ontdekte Ruinemans dat de baan was vernield.

,,We willen geen woorden meer vuil maken aan die man. Het is gebeurd, klaar. We moeten niet hebben dat anderen verhaal gaan halen bij hem’’, zegt Erik Ruinemans.

Politie mengt zich in soap

De politie blijkt zich ook bemoeid te hebben met de soap rond de vernielde ijsbaan. Ruinemans sprak de veroorzaker van de schade voor het eerst dinsdag aan het eind van de middag. ,,Hij wilde toen met zijn trekker de baan op, om de boel sneeuwvrij te maken. Ik kende hem helemaal niet, dus het was op zich al opmerkelijk dat iemand van buitenaf zich bemoeide met onze baan. Doe het niet, waarschuwde ik hem, want je zakt erdoor heen. ‘s Avonds bleek hij toch aan de slag te zijn geweest.’’

Of het opzet is geweest of alleen maar goede wil, daar wil het nieuwe bestuur zich niet over uitlaten. Maar ze laten wel doorschemeren het opmerkelijk te vinden dat iemand ‘s avonds in het donker zo nodig de baan op moet. En doorgaat terwijl hij met zijn trekker door het ijs is gezakt.

loading

Ruinemans spoorde de man op, die woensdagmiddag op zijn trekker weer richting Dalen ging. Vanwege pech kwam hij in de buurt vast te zitten. ,,Ik zei nog tegen hem dat hij maar even mee moest naar de baan om mee te helpen te schade te herstellen, om op die manier zijn goede wil naar het dorp te tonen. Maar als je pech hebt, dan lukt dat niet.’’

Veroorzaker schade voelt zich bedreigd en belt 112

De nieuwe voorzitter van de ijsvereniging dacht de man goed te hebben geholpen, dus reageerde hij verrast toen hij hoorde dat 112 was gebeld. De man had zich bedreigd gevoeld. ,,De politie heeft ons opgeroepen de lucht te klaren. Wij willen niets liever, want niemand zit hierop te wachten’’, zegt Ruinemans. De politie bevestigt dat beide partijen is geadviseerd met elkaar in gesprek te gaan, om zo misverstanden uit de weg te ruimen.

In de nacht van woensdag op donderdag is zo’n 10 centimeter water op de baan gespoten. De volgende ochtend blijkt van een mooie ijsvloer nog geen sprake. ,,Er is nog geen 2 centimeter ijs bij gekomen, maar toch gaat het de goede kant op’’, zegt Renting. ,,Het zal deels kluunijs zijn, maar dat komt niet eens heel slecht uit. Als de echte Elfstedentocht toch niet doorgaat, dan kunnen kinderen hier een miniversie doen. Inclusief klunen.’’

Maandag dooi, dus wellicht maar één dagje schaatsen

De hoop dat er vrijdag geschaatst kan worden is vervlogen. ,,Het zal niet eerder dan zondag zijn’’, denkt Ruinemans. Volgens de voorspellingen wordt het vanaf maandag dooi. ,,Nou, dan zijn we net op tijd de kinderen een dagje te laten schaatsen. Want daar ging het ons uiteindelijk om, niet om alle toestanden erom heen’’, zegt Ruinemans.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe