Politie gaat toch graven naar Willeke Dost

De politie gaat volgende week in Koekange graven naar het stoffelijk overschot van Willeke Dost, het meisje dat daar op 15-jarige leeftijd in 1992 spoorloos verdween.

Dat maakte de politie woensdagavond bekend. De beslissing komt nadat Ab Bruintjes uit Koekange en Jan Huzen uit Emmen samen met Vermiste Kinderen een petitie startten, die op sociale media veel aandacht genereerde.

Bij eerdere graafwerkzaamheden door de politie werd vooral naast en in de boerderij aan de Koekanger Dwarsdijk gegraven. FOTO GERRIT BOER

Achter boerderij pleegouders

Huzen en Bruintjes denken dat het lichaam van het meisje, dat halverwege januari 1992 zomaar verdween, wel eens achter de boerderij van haar pleegouders aan de Koekanger Dwarsdijk zou kunnen liggen. De mannen zeggen hier ook bewijs voor te hebben. Huzen en Bruintjes klopten herhaaldelijk met hun verhaal aan bij de politie, maar tot nog toe tevergeefs.

Zoektocht naar Willeke Dost krijgt vervolg met aangekondigde graafactie
Lees verder

Na een laatste gesprek afgelopen week gaf het cold case team van de politie aan te willen graven, maar volgens de heren zou dat nog maanden duren. De mannen waren van plan vrijdag zelf te gaan graven.

Actie ingetrokken

Die actie hebben ze nu ingetrokken, zegt een opgeluchte Ab Bruintjes. Hij weet niet waarom de politie alsnog overstag is gegaan. ,,Misschien komt het omdat zich een tweede getuige heeft gemeld. Die heeft op 15 januari 1992, op de dag van de vermissing, gezien dat een oude man met een jongere vent met een kruiwagen op het erf van de boerderij in de weer was.’’

Dat zouden mogelijk de pleegvader en een pleegbroer kunnen zijn. De laatste is eerder in verband gebracht met de verdwijning van de toen 15-jarige Willeke.

80-jarige getuige?

Bruintjes en Huzen hebben dat gegeven woensdag op hun Facebookpagina gezet. Volgens Bruintjes gaat het om een vrouw van nu 80 jaar, die de informatie al eerder met de politie deelde. ,,Daar is nooit iets mee gedaan. Die vrouw herinnert zich de datum zo goed omdat ze een verjaardag had.’’

'Alleen zo duidelijkheid'

Een woordvoerder van de politie zegt dat op basis van aanvullende gesprekken met getuigen en beelden van de grondradar is besloten toch op korte termijn te gaan graven. Bovendien hoopt de politie met de graafactie een einde te maken aan de onrust die in Koekange is ontstaan. ,,Alleen op deze wijze kan duidelijkheid worden verkregen omtrent de mogelijke aanwezigheid van sporen op deze locatie.’’

Donderdag gaan Bruintjes en Huzen met het coldcaseteam van de politie op de locatie kijken.

Paragnosten, graafacties en verdachten

De verdwijning van Willeke Dost houdt al jaren de gemoederen bezig. Zo werd al gezocht naar het meisje met paragnosten, uitgebreide graafacties en inzet van landelijke opsporingsprogramma’s. Tot nu toe zonder succes. In 2010 ploegde de politie en OM wekenlang het terrein in en rond de boerderij om van waaruit ze verdween. Ook werden haar pleegmoeder en -broer uitgebreid verhoord. Dit leverde geen spoor van Dost op.

Mannen willen nieuwe graafactie naar vermiste Willeke Dost, desnoods zetten ze zelf de schop in de grond
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.