Politie in Assen mag straks vechtersbazen bestraffen

Vechten op straat en het dragen van messen wordt verboden in Assen als het aan het college van B en W ligt. Dit om geweld in het uitgaansleven tegen te gaan.

De twee verboden wil de gemeente invoeren op advies van de politie. ,,De politie heeft ons er nadrukkelijk om verzocht’’, zegt burgemeester Marco Out.

Vooral tijdens het uitgaan wordt vaak gevochten op straat. Bijna wekelijks, stelt de gemeente Assen. Als twee personen vechten en niemand raakt gewond of doet aangifte, mag de politie niet optreden. Maar deze vechtpartijen hebben wel een negatieve invloed op de sfeer in het uitgaansgebied en vergroten het gevoel van onveiligheid, aldus het college van B en W.

Extra regels

Elke gemeente heeft een Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Hierin staat de gemeentelijke regelgeving op het gebied van orde en veiligheid. ,,Je hebt veel standaardbepalingen en lang is het beleid geweest om zo veel mogelijk bepalingen te schrappen’’, zegt Out. ,,En dan met name verordeningen die voor zich spreken. Nu zien we: je hebt soms toch juridische borging nodig.’’

Daarom keert het verbod op vechtpartijen terug in Assen. Out: ,,Je hoopt dat mensen hun verstand erbij houden en zich aan de regels houden. Zo van, vecht niet op straat en neem geen mes mee. Maar als mensen het toch doen, moet je kunnen doorpakken.’’

Gebiedsverbod

Door de aanpassing kan de politie straks boetes uitdelen als er gevochten wordt en kunnen de vechtersbazen, als ze niet ophouden met onrust stoken, een gebiedsverbod van 8 uur krijgen. ,,Wij geven hiermee aan: dit willen we niet. En ik denk dat de sfeer tijdens het uitgaan verbetert’’, zegt Out.

Ander probleem in het uitgaansleven: het dragen van messen en andere (steek)wapens. Een deel daarvan staat niet op de lijst van de Wet wapens en munitie en daarom kan de politie hier nu nog niet tegen optreden. Terwijl er wel verwondingen mee kunnen worden aangebracht, of gedreigd. Ook dit artikel moet opgenomen worden in de APV, stelt de gemeente.

Volgende week donderdag buigt de gemeenteraad van Assen zich over deze punten. Daarna kunnen de nieuwe regels snel ingaan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.