Onderzoek misbruik: Inval bij hoofdkantoor Jehova's Getuigen in Emmen (update)

De politie heeft bij drie panden van Jehovah’s Getuigen invallen gedaan in het kader van een groot onderzoek naar seksueel misbruik door (ex-)leden van de geloofsgemeenschap.

Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt. De invallen zijn ruim twee weken geleden al gedaan, maar zijn tot nu toe stil gehouden. De politie is 19 november binnen gevallen bij het hoofdkantoor van de Jehovah’s in Emmen. Ook is er een inval gedaan in twee kerkgebouwen van de geloofsgemeenschap. Verder zijn volgens een woordvoerder van het OM vier woningen doorzocht.

Advocaat Nico Meijering vertegenwoordigt twaalf slachtoffers van seksueel misbruik binnen Jehova’s. De raadsman noemt de geloofsgemeenschap gevaarlijker dan een gemiddelde motorclub. Volgens hem worden getuigen nog altijd tegengewerkt. Meijering had ook kritiek op de in zijn ogen lakse houding van het OM. Over de invallen is de advocaat wel te spreken. ,,Ik vind het verheugend om te zien dat het OM niet langer de Jehovah’s als een gesloten bastion met eigen rechtsregels accepteert.”

De recente doorzoekingen vonden volgens het OM plaats ten behoeve van zaken waarin aangifte is gedaan van een zedenfeit. ,,Het was gericht op de in beslag name van de stukken rondom de ‘interne rechtsgang’ bij de geloofsgemeenschap in deze zaken.

Volgens het OM lopen er negen zaken, waarbij (oud-)leden van Jehovah’s betrokken zijn. Een aantal is binnengekomen via Stichting Reclaimed Voices. ,,Het OM doet geen inhoudelijke mededelingen over de specifieke zaken. Ook doet het OM op dit moment geen onderzoek naar de geloofsgemeenschap als geheel.”

Interne rechtsgang

Volgens het OM bestond in een aantal zaken het vermoeden dat er informatie over de ‘interne rechtsgang’ in deze zaken aanwezig is in dossiers die zich bevonden in deze woningen of in het hoofdkantoor in Emmen. ,,Het was voor deze onderzoeken noodzakelijk om deze informatie in het strafrechtelijk onderzoek te betrekken. Het OM doet geen mededelingen over in welke zaken dit speelt.” De doorzoeking bij het hoofdkantoor vond plaats ten behoeve van onderzoeken die lopen bij vier parketten van het OM: Oost-Nederland, Midden-Nederland, Amsterdam en Rotterdam.

Ex-Jehovah Frank Huiting (40) is een misbruikslachtoffer uit Groningen. Hij is blij verrast dat het OM het onderzoek nu serieus oppakt. ,,Het is een heel stevig signaal richting Jehovah's Getuigen Nederland. Wij willen meegeven dat het ons gaat om kindveiligheid. En ik denk dat justitie dezelfde doelstelling heeft.'' De Groninger is medebestuurslid van de Stichting Reclaimed Voices. Hij is zelf slachtoffer van misbruik binnen het kerkgenootschap.

Hij heeft ook aangifte gedaan van het feit dat hij tussen zijn achtste en zijn twaalfde bij de Jehovah's in Groningen is misbruikt. ,,Dat heeft geresulteerd in een verjaring. Het is te lang geleden. Slachtoffers zijn heel erg huiverig om aangifte te doen, ook omdat ze dan uitgesloten worden. We hopen dat door de huidige aanpak van het OM het misbruikprobleem beter wordt aangepakt en dat het uiteindelijk leidt tot berechting van daders.''

Lees hier meer over Jehovah's Getuigen, die slachtoffers van seksueel misbruikt tegenwerkt
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.