Politie-inval klap voor opkrabbelende Rolderstraat in Assen

De Rolderstraat in Assen stond lang garant voor overlast en gedonder. De Gazastrook van Assen. Dat moet anders, vonden ondernemers. Woensdag leek hun inzet daarvoor teniet gedaan na een grote politie-inval.

De markt trekt bezoekers de Nieuwehuizen in, zo rond een uur of één woensdagmiddag. Hier en daar stappen gezinnetjes de Rolderstraat binnen. Ze passeren twee terrasjes, een groepje hangjongeren met scooters en daarna nog een terras. De zon schijnt, alleen de kapperszaak is dicht. Een gewone, gezellige straat in Assen; die Rolderstraat.

Hangjongeren

Hoe anders was dat in de jaren negentig, toen de straat berucht was en de bijnaam ‘de Gazastrook’ droeg. De Rolderstraat was synoniem voor overlast en gedonder. De afgelopen week leek het die kant weer op te gaan. De Ondernemersvereniging NRG deed een klemmend verzoek aan de gemeenteraad: grijp in en maak een eind aan de overlast die een groep jongeren veroorzaakt. Zij zouden in drugs handelen, intimideren en geluidsoverlast veroorzaken. Die oproep viel bij de hangjongeren niet in goede aarde en de spanningen liepen op.

Toeval of niet, woensdag deed de politie met groot vertoon van macht een inval in de kapperszaak van Mike D., de pleisterplaats waar de jongeren zich altijd ophouden. Het pand werd doorzocht. De inval had niets te maken met drugs, zo verzekert de woordvoerder van de politie. ,,We hadden een reële melding dat we er een wapen aan konden treffen.’’ Wapen noch drugs werden gevonden. Wel werd een persoon aangehouden met een groot geldbedrag op zak. Hij is in verzekering gesteld.

Eenheid en vertrouwen

De onrust komt op een ongelegen moment. De Rolderstraat straalde na de oprichting van NRG (Nieuwe Huizen, Rolderstraat, Groningerstraat en Kloekhorststraat) juist weer eenheid en vertrouwen uit. Terrasjes werden ingericht, cafés openden de deuren en plannen voor een eigen festival ligt op de plank. Volgende wens: een eigen podium tijdens het TT Festival. Dat is nog niet gelukt, maar voor het eerst neemt de straat wel deel aan Koningsdag. Met een muziekpodium, andere activiteiten en de vrijmarkt.

Het maakt de negativiteit van afgelopen week extra vervelend. Veel ondernemers willen juist aan een toekomst bouwen, terwijl rotte appels die vooruitgang tegenhouden. Iedereen ervoer de overlast op een eigen manier, maar veel bezoekers en passanten vond de aanwezigheid van de jongeren intimiderend.

Onzichtbaar

De oproep van de NRG aan de gemeente op te treden volgde op een eerder verzoek eind vorig jaar. In de ogen van de ondernemers is er in de tussentijd niets gebeurd, maar dat ontkent burgemeester Marco Out. ,,We hebben een aantal zaken ondernomen, maar dat is niet altijd voor iedereen zichtbaar.’’ Out benadrukt dat ,,we de overlast met elkaar aan moeten pakken.” Na de recente ontwikkelingen is de gemeente, zegt de burgemeester, wel bereid te zijn om nu nog een stapje verder te gaan. ,,We zijn nu in bezig de groep die voor overlast zorgt beter in kaart te brengen en kijken naar zaken als cameratoezicht en straatverboden.’’

Misschien moet de gemeente ook eens een plan bedenken om de verloedering en leegstand tegen te gaan. Want daar is nog steeds sprake van. Drie jaar geleden werd al eens een plan gelanceerd om het imago van de Rolderstraat te verbeteren door het opknappen van vervallen panden te stimuleren. Aanleiding was toen het nieuwe winkelcentrum Citadel. De Rolderstraat werd van achterafstraat in een klap een veelgebruikte looproute, zo was de veronderstelling. Dat valt tot nu toe wat tegen, maar dat is geen reden om de straat niet verder op te krikken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.