Politie maakt excuses: overleden vrouw in Stieltjeskanaal had week eerder al gevonden kunnen worden

Mechelse herder Girl Power pikt geursporen uit het water op. Foto: eigen foto

De politie in Drenthe heeft een melding van Signi Speurhonden ‘niet gezien’ en daardoor werd het lichaam van een overleden vrouw uit Erica pas een week later uit het Stieltjeskanaal gehaald.

,,Het spijt ons verschrikkelijk dat de nabestaanden langer dan nodig was in onzekerheid hebben gezeten. Dat had nooit mogen gebeuren en dat het wel zo is gegaan, betreuren wij heel erg’’, zegt politiewoordvoerster Kalina Pruntel.

Op zondag 3 november zochten de vrijwilligers van Signi Zoekhonden voor het eerst met een boot en een speciaal getrainde speurhond in het Stieltjeskanaal naar het lichaam en de auto van de vrouw uit Erica, die sinds 30 oktober werd vermist. Ze vonden twee autowrakken. Van het ene konden ze vaststellen dat het niet de juiste auto was en dat er bovendien geen lichaam in aanwezig was. Bij het andere voertuig hadden de vrijwilligers ‘sterke aanwijzingen’ maar geen tijd om verder te zoeken.

Politie kwam niet in actie en week later vonden vrijwilligers het lichaam alsnog

Op 4 november gaven ze hun bevindingen door aan de politie. Die zette een bergingsactie op touw van het voertuig, waarvan Signi had vastgesteld dat er niemand in zat. Omdat er op de melding van het andere voertuig geen actie werd ondernomen, gingen de vrijwilligers een week later terug en vonden alsnog het lichaam in de auto van de overleden vrouw. Toen kwam de politie wel in actie.

Zodoende werd het lichaam van de overleden vrouw, die niet door een misdrijf om het leven is gekomen, pas een week later uit het water gehaald. ,,Die tweede melding is door ons niet ‘uitgelezen’. Met andere woorden: die mail is ergens in de mailbox blijven hangen. En dat betreuren wij ten zeerste’’, zegt politiewoordvoerster Pruntel.

Excuses aangeboden aan nabestaanden

Agenten zijn maandag langs geweest bij de nabestaanden. ,,Om excuses aan te bieden en om uit te leggen hoe deze fout heeft kunnen gebeuren.’’

De mensen van Signi werden op hun beurt onaangenaam verrast door een tweet van de politie, nadat de vrouw op hun aanwijzingen was gevonden. ‘Wij hebben een auto aangetroffen in het water van het Stieltjeskanaal...’, luidde de eerste regel. ,,Niet zij, maar wij hebben het lichaam gevonden’’, zegt Norbert Dikkeboom van Signi. ,,Een goed zoekresultaat is heel belangrijk voor ons. Wij zijn afhankelijk van giften en donaties.’’

De politie zegt ook die fout te hebben rechtgezet.

menu