Politie moet daar zijn waar het gebeurt: dicht bij mensen én op sociale media

De kersverse politiechef Sander Groenewoud wil dichtbij de mensen staan maar ook op sociale media veel informatie uitwisselen. Foto DvhN

De digitale weg vaker bewandelen en politiemensen inzetten waar ze echt nodig zijn: noem het een pop-up-politiepost in dorpshuis, supermarkt of lege woning. Zichtbaar en benaderbaar.

Sander Groenewoud, de nieuwe politiechef in Zuidwest-Drenthe, zit vol plannen en heeft er zin in. ,,Wij zijn een lerend team, krijgen graag feedback van burgers. Als mensen hun ervaringen delen, zowel positief als kritisch, dan kunnen wij er ons voordeel meedoen’’, aldus Groenewoud, die met zijn 31 jaar betrekkelijk jong is voor een politiechef.

Groenewoud geeft leiding aan de basiseenheid Zuidwest-Drenthe, die uit ongeveer 150 politiemensen bestaat. De eenheid is werkzaam in Hoogeveen, Meppel, De Wolden, Westerveld en Midden-Drenthe. Met volwaardige bureaus in Hoogeveen en Meppel en een politiepost in Beilen.

Uitdijend takenpakket

Om met een beperkt aantal mensen en middelen een uitdijend takkenpakket uit te voeren, is de nodige creativiteit gewenst. Om de kwaliteit van het politiewerk te waarborgen, wil Groenewoud zijn mensen vooral daar inzetten, waar het echt nodig is.

,,We moeten maatwerk leveren. Dus als in een bepaald dorp of bepaalde wijk veel inbraken zijn, dan moeten we dáár zijn. Als de situatie het vraagt, moeten we dicht bij de burgers zijn. Dat kan best betekenen dat we tijdelijk onze intrek nemen in een dorpshuis, een supermarkt of eventueel een leegstaande woning. Ja, noem het pop-up-politiebureaus.’’

Maar met alleen maatwerk dichtbij de burgers redt de politie het niet. Het ‘gewone’ werk gaat ook door en mensen moeten ook aangifte kunnen doen. En dan is het handig dat er een beambte is die de aangifte opneemt.

Geven en nemen op sociale media

Groenewoud verwacht veel van Webcare. Dat is het volgen van uitingen over criminaliteit en de politie op sociale media. En dan in het bijzonder over gebeurtenissen in Zuidwest-Drenthe en de wijze waarop de politie daarop reageert (of niet). Er zijn technische toepassingen, waardoor de politie gericht digitaal kan zoeken, volgen en reageren.

Groenewoud: ,,Het is een snelle manier om informatie en kennis uit te wisselen. Als burgers de moeite nemen informatie te delen, dan moeten we er ons voordeel mee doen. Zie het als informatiesnippers die we op deze manier snel bij elkaar kunnen brengen. Dat kan weer bijdragen aan een betere beeldvorming bij een bepaald misdrijf. Daar kunnen we veel baat bij hebben.’’ Met andere woorden: bij een misdrijf kan sneller duidelijk worden wat er is gebeurd.

‘Daar valt nog veel te winnen’

En het is geen eenrichtingsverkeer, verzekert de nieuwbakken politiechef. ,,We halen niet alleen informatie. Op Facebook en Twitter plaatsen wij zo snel als mogelijk berichten en daar kunnen mensen dan op reageren. Ook maken we het publiek duidelijk dat we wel degelijk met een bepaalde zaak bezig zijn.’’ Het ene team post vier keer daags een bericht, het andere een bericht per vier dagen. ,,Daar valt nog veel te winnen.’’

Politiechef Groenewoud was al korte tijd de tweede man in de zuidwesthoek. Daarvoor werkte de geboren Fries twaalf jaar bij de politie in Leeuwarden. ,,Tijd om ergens anders te kijken. Ik ben blij dat het Drenthe is geworden.’’

menu