Politie moet met zelfremmende wagens terug naar de dealer

De politie wil af van alle dienstwagens met automatisch remsysteem. Binnen een aantal maanden moeten de driehonderd auto’s van Volkswagen terug naar de garage.

Agenten uit het hele land klagen over de dit jaar in gebruik genomen auto’s. Die zijn uitgerust met een automatisch remsysteem dat zelfstandig botsingen probeert te voorkomen wanneer de auto aan de voorkant ergens te dichtbij komt. Erg onhandig voor agenten, die soms met grote snelheid ter plaatse moeten zijn en gecontroleerd tegen verkeer in rijden.

Twee weken geleden zei de landelijke politie tegen Dagblad van het Noorden dat ze zocht naar een oplossing. Die oplossing is gevonden. Het systeem in de reeds in gebruik genomen Volkswagen Tourans moet permanent worden uitgeschakeld. ,,Dat wordt een softwarematige oplossing in het voertuig. Zodra Volkswagen de oplossing gereed heeft, kunnen de voertuigen die het betreft langs de dealer om de software aan te passen. Verwachting is dat dit een aantal maanden gaat duren’’, zegt woordvoerder Suzanne van de Graaf van de landelijke politie.

Permanent uitschakelen

‘Met een knopje’ zou de rem volgens de politie uit te zetten zijn. Maar dat wordt in de haast nog wel eens vergeten. ,,Een paar weken geleden had een van onze collega’s er een probleem mee’’, zei woordvoerder Anne van der Meer van de politie Noord-Nederland twee weken geleden. ,,Die heeft een mail gestuurd naar de andere collega’s. Dat ze wel het knopje moeten omzetten.’’ Het uitzetten van de automatische rem vereist echter meerdere handelingen in het softwaresysteem van de Volkswagen.

De korpsleiding laat het systeem in alle nieuwe auto's dus permanent uitschakelen. Tot het zover is blijven de wagens in gebruik. ,,Alle nieuw te bouwen Tourans worden niet meer uitgerust met de City Emergency Brake’’, zegt Van de Graaf.

Niet beter overlegd

,,Het is een mooi systeem, behalve als je met spoed achter een verdachte aan moet of heel snel ter plaatse moet zijn'', zegt Geert Priem van politievakbond ANPV tegen de NOS. Priem betreurt het dat vanuit de inkoopafdeling niet beter over de Volkswagens is overlegd met de werkvloer.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.