Politie zoekt derde verdachte voor brute woningoverval Peize

Behalve de twee Groninger die vastzitten voor betrokkenheid bij een gewelddadige woningoverval in Peize, zoekt de politie nog een derde verdachte. Dat bleek donderdag tijdens een pro-formazitting in de rechtbank in Assen.

De mannen van 38 en 40 jaar, die na de overval in de nacht van 1 juli werden opgepakt, verschenen tijdens de korte zitting beide in de rechtszaal. Het onderzoek naar de derde loopt nog volgens de officier van justitie. ,,We hebben een derde verdachte in beeld. We beschikken over concrete informatie.’’

Groningers ontkennen

De twee Groningers, die vaker zijn veroordeeld, ontkennen beide dat ze iets met de overval te maken hebben. Het Openbaar Ministerie verdenkt de mannen ervan dat ze rond vier uur ’s nachts de woning van een gezin aan de Stelmaker zijn binnengedrongen. Een van de slachtoffers werd, terwijl hij sliep, door iemand bij de keel gegrepen. Daarnaast dreigde hij te gaan schieten. Een ander slachtoffer werd onder het dekbed gedrukt en in bedwang gehouden.

Vuistslagen en keel dichtgeknepen

Een derde slachtoffer, die in een andere slaapkamer sliep, werd besprongen door een van de daders. Daarna kreeg hij meerdere vuistslagen in het gezicht en werd zijn keel dichtgeknepen. De mannen maakten volgens het OM een mobiele telefoon en een handtas met portemonnee buit.

Ze vluchtten via de A28 naar Assen, waar de politie ze zag rijden. In de wijk Peelo verloor de chauffeur van de macht over het stuur. Daar konden de twee Groningers na een waarschuwingsschot worden opgepakt. De politie schoot, omdat de twee na het auto-ongeluk lopend probeerden te vluchten.

Beenprothese

Het Nederlands Forensisch Instituut is nog bezig met dna-onderzoek, liet de officier van justitie weten. De advocaten van de mannen vroegen de rechtbank hun cliënten vrij te laten. De 38-jarige heeft een beenprothese en krijgt volgens zijn advocaat in de gevangenis in Leeuwarden geen goede zorg. De rechtbank bepaalde dat de twee vast blijven zitten.

Op 9 januari verschijnen ze opnieuw voor de rechtbank. Twee weken later wordt de zaak inhoudelijk behandeld.

menu