Politiek in de bres voor Norgerhaven

De politiek roert zich over het mogelijk eerdere vertrek van de Noorse gevangenen uit Veenhuizen. ChristenUnie en SP stellen vragen.

De ChristenUnie in provinciale staten vraagt of Gedeputeerde Staten (GS) op de hoogte is dat de Noorse minister overweegt in september te stoppen met opvang van 242 Noorse gedetineerden in gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen. Onder meer deze krant maakte daar deze week melding van.

De ChristenUnie wil weten of dit banenverlies voor Norgerhaven betekent. Daar bewaken nu 250 Nederlanders de Noorse gevangenen.

De statenfractie vraagt of GS minister Sander Dekker er aan wil herinneren dat er een afspraak ligt uit 2015 om Norgerhaven weer te vullen met Nederlandse gevangenen als de Noren vertrekken.

SP wil ook opheldering

Eerder deze week vroeg de Tweede Kamerfractie van de SP al opheldering over het vervroegde vertrekt van de Noorse gevangenen uit Veenhuizen.

Noorwegen vangt sinds september 2015 gevangenen op in Norgerhaven, vanwege cellentekort in het Scandinavisch land. Het contract loopt in september af, maar er ligt een optie de opvang met een of twee jaar te verlengen.

Hoewel de signalen vorig jaar anders waren, lijken de Noren daar gezien de uitspraak van de Justitieminister geen gebruik van te willen maken.

Wachtlijst gekrompen

Het cellentekort in Noorwegen is sterk teruggedrongen. Er staan ongeveer 150 veroordeelden op de wachtlijst om hun straf uit te zitten. Dat waren er drie jaar geleden nog 1100.

Bovendien is de opvang duur: Noorwegen betaalt Nederland 25 miljoen per jaar. En dan is er nog de Noorse politiek. Het geluid wordt steeds sterker de Noorse gevangenen in eigen land op te vangen.

Voor 1 maart wil Noorwegen besluiten of het de opvang in Norgerhaven continueert of niet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.