Politieke steun personeel WZA Assen

De transferverpleegkundigen van het Wilhemina Ziekenhuis in Assen (WZA) vinden dat zij tegemoet moeten kunnen komen aan de wens van patiënten om hun laatste levensfase thuis of in een hospice te mogen doorbrengen. Dat blijkt nu regeltechnisch onmogelijk voor mensen die voor hun ziekenhuisopname woonden in een verpleeghuis.

,,In het Wilhelmina Ziekenhuis Assen waren er alleen in de maand november al drie terminale patiënten die een bindende verpleeghuisindicatie hadden, waardoor ze tegen hun wens niet thuis konden overlijden'', zo verklaart transferverpleegkundige Zwanenburg op de website van de politieke partij SGP. De Tweede Kamerfractie van deze partij heeft de kwestie intussen aanhangig gemaakt bij staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Wensen
,,Het palliatief team van het ziekenhuis en wij als transferverpleegkundigen willen zo goed mogelijk inspelen op de wensen en behoeften van onze patiënten, maar door de huidige regels kan dit niet'', zegt Zwanenburg verder.

De opvatting van deze verpleegkundigen leidt nu tot een serie van schriftelijke vragen gesteld aan de staatssecretaris. Kamerlid Kees van der Staaij (SGP) wil dat Van Rijn de regels aanpast. Van der Staaij vindt dat mensen te allen tijde moeten kunnen overlijden waar zij dat wensen.

Het standpunt van de SGP wordt ondersteund door D66. Komt de staatssecretaris niet met een bevredigend antwoord, dan dienen beide partijen een gezamenlijk voorstel in om dit probleem op te lossen.

Foto: Archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.