Popkoor krijgt tik op de vingers na discriminatie Asser rolstoelster

Precies een maand geleden was het eerste optreden van het Asser popkoor Prestige. Foto: Archief DvhN/Peter Wassing

Popkoor Prestige heeft de wet overtreden door een Assense in een rolstoel af te wijzen als lid. In plaats van haar te weren, had het zanggezelschap moeten uitzoeken of de vrouw met aanpassingen toch kon meedoen met de optredens.

Dat staat in een uitspraak die het College voor de Rechten van de Mens vrijdag heeft gepubliceerd. Het koor heeft zich schuldig gemaakt aan discriminatie op grond van de handicap van het aspirant-lid. Dat is sinds juni 2016 wettelijk verboden.

De Assense raakte door een beroerte eenzijdig verlamd en had in de e-mail waarmee ze zich meldde bij Popkoor Prestige aangegeven dat ze een beperking had. Ze kreeg de afwijzing na het volgen van een proefles. Ze was nog welkom voor een tweede proefles, ,,maar verdere deelname is helaas niet mogelijk’’.

,,Iedereen moet tijdens optredens kunnen staan en een choreografie uitvoeren’’, gaf het popkoor in een e-mail als reden voor de afwijzing. Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat het gezelschap had moeten zoeken naar een oplossing en daarover op z’n minst met de vrouw in gesprek had moeten gaan.

Het pas opgerichte Asser popkoor telt zo’n zestig leden. Het valt onder de Prestige Vocal Groups VOF in Burgerveen, waarbij zo’n twintig koren in het hele land zijn aangesloten. Het Meldpunt Discriminatie Drenthe stond het afgewezen Asser lid 4 juli bij op de zitting van het in Utrecht zetelende college.

menu