Populaire modeltuinen Dwingeloo blijven open

Harrie Boerhof houdt de razend populaire modeltuinen bij zijn hoveniersbedrijf in Dwingeloo toch open. Publiek heeft nu gratis toegang.

Indruk

Boerhof runt al sinds 1980 een hoveniersbedrijf aan de Honingvlaken in Dwingeloo, een eindje buiten de bebouwde kom van het dorp. Naast het tuincentrum, waar klanten terechtkunnen voor struiken, planten en bloemen, richtte hij op een oppervlakte van 30.000 vierkante meter in totaal dertig modeltuinen in.

De tuinen geven een indruk van wat het hoveniersbedrijf vermag als het gaat om aanleg en herinrichting van tuinen. Bezoekers op hun beurt konden er door de jaren heen inspiratie opdoen. Boerhof liet Japanse, oud-Hollandse en mediterrane tuinen aanleggen, maar ook voorbeelden van buxustuinen, patiotuinen, boerderijtuinen en vijvertuinen. De modeltuinen sloegen aan en groeiden uit tot een attractie. Jaar na jaar trokken ze tienduizenden tuinliefhebbers uit heel Nederland naar Dwingeloo.

Internet

De opkomst van internet deed de belangstelling geen goed. ,,Mensen kunnen nu ook online een keur aan tuinen bekijken”, liet Boerhof eerder al eens weten. Zelf liep de Dwingelder ondernemer tegen het probleem aan dat hij voor het up-to-date houden van de modeltuinen relatief veel moest investeren. ,,Bezoekers verwachten toch dat ze de nieuwste trends en laatste inzichten in tuinarchitectuur kunnen zien.”

Boerhof besloot de tuinen te sluiten, maar kwam vervolgens tot de ontdekking dat er nog aardig wat tuinliefhebbers en toeristen zijn overgebleven die er graag doorheen lopen, ook al zijn sommige ontwerpen gedateerd. Dit voorjaar zijn de modeltuinen gewoon weer open. ,,En nu kun je er gratis in en ben je geen 7 euro meer kwijt”, laat een opgewekte medewerker van het tuincentrum aan de telefoon weten. Harrie Boerhofs modeltuinen krijgen nu wel een andere functie. ,,Ze worden gebruikt om bepaalde planten de ruimte te geven”, legt de medewerker uit. „Als je die in een groep bij elkaar zet, ziet de klant beter hoe de plant er in zijn eigen tuin bij zal staan dan wanneer je hem in het tuincentrum aantreft, alleen en in een pot. In de volle grond komen de planten ook tot volle wasdom.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.