Powerfield schiet vv Nieuw-Buinen te hulp met aanleg zonnepanelen

Foto: Archief Marcel Jurian de Jong Foto: Marcel Jurian de Jong

Zonneparkontwikkelaar Powerfield komt voetbalvereniging Nieuw-Buinen financieel tegemoet voor de aanleg van zonnepanelen.

Vv Nieuw-Buinen probeert al twee jaar lang het sportcomplex te verduurzamen met 246 zonnepanelen op het dak van het gebouw. Het uitvoeren van dit plan was onmogelijk, omdat er op het elektriciteitsnet van Enexis geen capaciteit is om de panelen aan te sluiten.

Door een accu van het bedrijf Iwell te gebruiken, worden de zonnepanelen niet aangesloten op het net. De overdag opgewekte energie wordt opgeslagen in een accusysteem. De club kan deze energie vervolgens ‘s avonds gebruiken voor de verlichting van de velden.

Subsidie vervalt

Door het gebruik van de accu verliest vv Nieuw-Buinen wel het recht op de eerder toegewezen SDE+ subsidie. Deze is bedoeld voor instanties met een grootverbruikersaansluiting, maar met de accu valt de club onder kleinverbruikers. Het bedrijf Powerfield, dat op steenworp afstand van de club twee nieuwe zonneparken aanlegt, besloot de voetbalvereniging daarom financieel tegemoet te komen.

Het bedrijf betaalt mee aan de aanlegkosten en voorziet de club van financieel en technisch advies. ‘We willen het warme water elektrificeren, zodat er bijna geen gasverbruik meer is. Daardoor kunnen we de huidige aansluiting verkleinen. Ook vervangen we alle verlichting van het gebouw door ledlampen en plaatsen we een snellaadpunt op het sportpark’, meldt Ivo van Dam, Chief Technology Officer bij PowerField.

Begin 2021

Siert van der Laan, projectcoördinator van vv Nieuw Buinen, meldt blij te zijn met de steun van Powerfield. „De provincie Drenthe organiseerde een marktconsultatie waar de oplossing met het accusysteem uit kwam. Dat is een harstikke mooie idee, maar het moet wel betaalbaar zijn. Toen klopte Powerfield bij ons aan en die heeft ons enorm geholpen.”

Het bestuur en de ledenvergadering moeten nog wel instemmen met de plannen. Van der Laan gaat uit van een positieve uitkomst. Mocht dat gebeuren, dan verwacht hij dat de zonnepanelen ergens in het voorjaar van 2021 op het dak van vv Nieuw-Buinen liggen. „Al met al ben ik al vier jaar bezig met het verduurzamen van de club. Dat nu eindelijk de laatste hobbel genomen kan worden, is harstikke mooi.”Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe