Praalwagenoptocht Oostermoer: bonte stoet in fraai zomerweer

Wekenlang werkten ze in het diepste geheim aan hun Oostermoer-praalwagens. Gisteren mochten ze eindelijk geshowd worden.

In totaal deden elf praalwagens mee aan de optocht die elk jaar hét hoogtepunt is van het Oostermoerfeest, dat dit jaar ook nog eens haar 150 jarig bestaan viert.

Blikvangers waren onder andere het gigantische vliegtuig van Hoofdstraat Noord. De met roze en glitters versierde ‘Toppers del Rio’. De Tirolachtige wagen inclusief enorme koe. En de vrolijke gekleurde treinlocomotief van carnavalsvereniging ‘t Meul’ndobbegie, waar carnavalskraker ‘ik bid alleen nog maar voor bier’ luid uit de speakers knalde.

Hoewel ze geen volwaardige praalwagen leverden, deden ook organisaties als Skid, Buurtzorg en De Sociale Huiskamer op eigen ludieke wijze mee aan de karavaan.

‘Groots wat hier gebeurt’

Toegegeven: er hebben wel eens meer en grotere wagens meegedaan aan de praalwagenoptocht. Toch is Piet Wolters, voorzitter van Stichting Oostermoer Gasselternijveen, zeer tevreden. „Je moet het in perspectief plaatsen”, zegt hij. „Gasselternijveen is maar een klein dorp. Voor ons is het al groots wat hier gebeurt.”

Wolters wijst naar het gekrioel langs de weg. „En moet je zien hoeveel mensen er zijn gekomen. Het loopt als een tierelier!”

Gevoel van saamhorigheid

Inderdaad genoten duizenden toeschouwers in het fraaie zomerweer van de bonte stoet. In de versierde buurten deden buurtbewoners dat gezellig samen, onder een partytent of op een grote picknickbank.

Zo lijkt één van de belangrijkste doelstellingen van de Oostermoer in elk geval gerealiseerd: het feest creëert in veel buurten een geweldig gevoel van saamhorigheid.

De nummers één, twee en drie

Ondertussen buigt de tienkoppige Oostermoerjury zich over de zware taak een winnaar te kiezen. Waar ze op letten? Originaliteit. Kleurcompositie. Creativiteit. Materiaal (en hoe dat verwerkt is). En zoiets als het ‘echtheidsgehalte’: hoe écht lijken de figuren op de wagens?

Na twee juryrondes zijn ze eruit. De derde prijs gaat naar de Bohemian Ibiza Lounge van Hoofdstraat Zuid. De tweede plaats gaat naar de wagen Tirol, van de Babtistenkade. En carnavalsvereniging ‘t Meul’ndobbegie gaat er met de eerste prijs vandoor.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.