Het tweeluik Verzet 2020 is vrijdag in première gegaan. Het gaat over de bevrijding van gevangen verzetsleden uit de gevangenis van Assen op 11 december 1944.

De voorstelling is van Brandstof TDI, de theatervooropleiding van Garage TDI in Assen, en bestaat uit twee onderdelen: de korte film Durf en het muzikale video-optreden 15 minuten . Het vertelt het verhaal waarom de straat het 11 Decemberlaantje in Assen die naam draagt.

In 1944 was verzetsgroep De Gideonsbende actief in Assen. In de maanden voorafgaand aan de operatie van 11 december werd het de groep steeds moeilijker gemaakt door de Duitse bezetter. Steeds vaker werden leden opgepakt en naar het Huis van Bewaring op de Brink in Assen gebracht.

De Gideonsbende besloot een operatie op te zetten om de mensen in het Huis van Bewaring te bevrijden, die anders een dag later geëxecuteerd zouden worden. De Nederlandse regering, op dat moment in Londen, was daar tegen uit angst voor represailles. De bende besloot tóch hun vrienden te bevrijden. Dit gebeurde op 11 december 1944. Binnen veertien minuten was de bevrijdingsoperatie een succes. Een Duitse vergelding voor de bevrijding kwam er nooit.

‘Kleinere verhalen kunnen meer impact maken’

De straat 11 Decemberlaantje in Assen is naar deze actie vernoemd. Toen Garage TDI’s algemeen directeur Remco van Zandvoort erachter kwam dat veel inwoners van de stad niet weten waarom de straat zo is genoemd, wilde hij daar met de toneelclub verandering in brengen.

„Ik vind het sowieso leuk om lokale geschiedenis te vertellen”, zegt Van Zandvoort. „Juist die kleinere verhalen kunnen net zoveel, of misschien juist méér impact maken dan de verhalen die we al kennen.”

De acteurs die aan deze productie mee hebben gedaan, zijn tussen de 15 en 21 jaar oud en allemaal lid van Brandstof TDI. „Het leuke van het maken van deze productie was dat we met de jongeren langs de plekken gingen waar het verhaal zich jaren geleden heeft afgespeeld”, vertelt regisseur Céline Hoex. „Het verhaal maakte veel meer indruk op de acteurs omdat we daar waren. Het ging echt leven.”

Ansichtkaarten met QR-code

Het tweeluik zou rond 4 en 5 mei in première gaan, in het teken van 75 jaar vrijheid, maar vanwege de coronamaatregelen kon dat niet. Uiteindelijk is besloten om ansichtkaarten te maken waar twee QR-codes op staan die gescand kunnen worden met een smartphone. Die codes brengen je naar de website waar de twee delen van Verzet 2020 op staan.

„De kaarten liggen bij Van der Velde, de VVV, het gemeentehuis en in boekhandels. Daarnaast wordt Verzet 2020 getoond op middelbare scholen in Assen, Beilen en Norg”, vertelt Van Zandvoort. „We waren al langer bezig met brainstormen over voorstellingen die coronaproof zouden zijn. Toen bleek dat het niet mogelijk was om publiek erbij te betrekken, hebben we dit bedacht.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe