Preventietruck politie in Emmen

De gemeente Emmen krijgt woensdag als eerste Drentse gemeente de ‘inbraakpreventietruck' op bezoek. De trailer staat vandaag op de Emmer stadsvloer.

De komst van de truck heeft alles te maken met de hausse aan woning- en auto-inbraken in de Vlinderstad. De preventietruck is een nieuw wapen van politie en de gemeenten in Noord-Nederland. Het voertuig, waarin burgers op laagdrempelige wijze informatie en tips kunnen krijgen om inbraken te voorkomen, werd eerder deze maand voor het eerst ingezet in Leeuwarden.

Dat de truck nu in Emmen opduikt, heeft een treurige aanleiding. Volgens de Emmer politiechef Simon Westerhof wordt de gemeente sinds de zomer namelijk geplaagd door een golf aan auto- en woninginbraken. ,,Sinds 1 juli hebben we 158 autobraken en 88 woninginbraken geregistreerd. Dat is veel voor een relatief korte periode. Zeker als je bedenkt dat deze piek al in de doorgaans rustige zomer is begonnen.''

De meeste autokraken werden gepleegd in de wijken Emmerhout (32), Over het Spoor (30) en Angelslo (28). Uit analyse van de aangiften blijken de daders vooral in de avond en nacht toe te slaan, waarbij de dinsdag de favoriete dag lijkt. De politie hield het afgelopen half jaar twaalf verdachten aan, maar Westerhof heeft niet de illusie dat daarmee alle daders in de kraag zijn gevat.

Hoge aantallen

Wat woninginbraken betreft, sloegen de daders het meest toe in de wijken en buurten Angelslo (28 keer), Over het Spoor (15 keer) en Emmermeer (12 keer). Sinds juli wist de politie twaalf woninginbrekers aan te houden.

Vanwege deze hoge aantallen hebben gemeente en politie besloten de preventietruck naar Emmen te halen. ,,We hebben elk jaar al het donkere dagen-offensief, waarin we mensen attent maken op het feit dat inbrekers in deze periode doorgaans erg actief zijn. Door ook de preventietruck in te zetten hopen we mensen extra bewust te maken'', stelt Westerhof. De politie werkt samen met gemeenten en verzekeraars.

De truck staat vandaag tussen 15.00 en 21.00 uur aan de Hoofdstraat, tegenover de Notaris Oostingstraat. Behalve vertegenwoordigers van de gemeente Emmen en de politie is ook een deskundige op het gebied van hang- en sluitwerk aanwezig.

Het is de bedoeling dat de preventietruck op termijn meer steden en dorpen in Drenthe aandoet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.