Primeur: Emmer stemwijzer bij raadsverkiezingen

Voor het eerst kunnen Emmenaren voor de raadsverkiezingen gebruikmaken van een op Emmen toegespitste stemwijzer. Deze gaat rond 12 februari online.

Geen computer

Er is ook gedacht aan mensen die niet handig zijn met een computer of er niet eentje hebben. ,,In februari en maart zetten we de stellingen en de antwoorden van de politieke partijen ook op de wekelijkse gemeentepagina in het huis-aan-huisblad’’, zegt woordvoerster Anita Klingenberg van de gemeente.

Maken van keus

Emmen komt met een stemwijzer omdat zij het belangrijk vindt dat zoveel mogelijk mensen gaan stemmen. ,,Een stemwijzer helpt inwoners bij het maken van hun keus. Uit onderzoek blijkt ook dat kiezers zich steeds vaker online oriënteren’’, aldus Klingenberg.

22 januari

De gemeente Emmen maakt gebruik van een van de drie grote landelijke aanbieders, het bedrijf Mijn Stem. Op 22 januari bepalen de deelnemende partijen aan de raadsverkiezingen definitief hun standpunt over stellingen. Inwoners kunnen de komende dagen via de site van de gemeente zelf nog bepaalde thema’s aandragen die zij van belang achten. De gemeenteraadsverkiezingen zijn op woensdag 21 maart. Tot nu toe hebben zich in Emmen veertien partijen aangemeld.

Geen stemapp

De gemeente Emmen hoopt in de zomer met een app naar buiten te komen, waarop de mening van de inwoners van Emmen gepeild kan worden. Die app voor de mobiele telefoon komt in de plaats van de stemapp, waarmee burgemeester Eric van Oosterhout vorig jaar op de proppen kwam. Samen met nog vier gemeenten laat Emmen de Technische Universiteit Delft zo’n app ontwikkelen, maar al snel werd duidelijk dat deze uit veiligheidsoverwegingen en vanwege privacy-kwesties niet voor de echte verkiezingen kan worden gebruikt.

Verzamelen ideeën

Het plan via de app dan in elk geval een soort schaduwstemming te houden, komt ook te vroeg. In plaats daarvan zamelt de gemeente binnenkort ideeën in, die de moeite waard zijn om de bevolking in een raadpleging voor te leggen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.