Primeur: geluidsonderzoek naar windmolens in Drentse en Groninger windgemeenten

Opnieuw dreigbrieven om windmolenparken ANP

De gemeenten Borger-Odoorn, Aa en Hunze en Stadskanaal hebben opdracht gegeven om onderzoek te doen naar geluid, waaronder laagfrequent geluid, in het gebied van windpark Drentse Monden & Oostermoer.

De gemeenten willen de gevolgen van de windturbines voor de gezondheid van bewoners goed in kaart brengen. Die opdracht is bij onderzoeksbureaus LBP-Sight en DGMR ondergebracht. In Europa is een dergelijke grootschalige geluidsmeting rond windmolenparken nog niet eerder gedaan. Het geluidsonderzoek in het windparkgebied van Borger-Odoorn, Aa en Hunze en Stadskanaal is dan ook een primeur.

Ook mogelijk onderzoek in Emmen en Coevorden

In de gemeenten Emmen en Coevorden bestaan ook plannen voor een dergelijk onderzoek. Daarvoor worden offertes bij de bureaus aangevraagd.

In het najaar van 2018 deden de GGD Drenthe en Groningen op verzoek van de windgemeenten een inventarisatie. Er werd gekeken of het haalbaar is om een regionaal bevolkingsonderzoek te doen naar de gezondheidseffecten van windparken. In het voorjaar van 2019 werd aanbevolen om geluidsonderzoek uit te laten voeren. Deze gegevens kunnen worden gebruikt in de landelijke discussie rond de effecten van windparken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe