Primeur voor Noordenveld: sensoren volgen mountainbikers

Mountainbikers worden op de nieuwe routes in de gemeente Noordenveld gevolgd door sensoren. Het is voor het eerst dat dit in Nederland gebeurt.

Een werkgroep onder leiding van Harold Veldkamp van de International Mountain Bicycling Assocation en woonachtig in Roden werkt aan het sensorplan met Cycling Lab in Tynaarlo. Daar werken bedrijven, de Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool Groningen, overheden en fietsorganisaties samen om Groningen en Drenthe de fietsregio van de wereld te maken.

De vijf nieuwe routes in Noordenveld worden voorzien van kastjes die voorbijfietsende mountainbikers registeren. Het is ook de bedoeling fietsen uit te rusten met chips. Veldkamp: ,,In het frame, de zadelpen of de fietshelm. Ik sta nu op de beurs Eurobike in Friedrichshafen, daar zie je die technieken al. Veel mountainbikers en wielrenners hebben gps op het stuur. Dat willen we ook gebruiken.”

Harde gegevens

Met de gegevens is te zien hoeveel mountainbikers gebruik maken van de routes. Veldkamp: ,,Dan heb je harde gegevens. Nu zijn het vaak aannames. Horeca en de recreatiesector kunnen daar op inspelen. Landeigenaren als Staatsbosbeheer of Natuurmonumenten zien hoeveel mountainbikers over de routes door hun natuurgebieden rijden. Ze willen de mountainbikers graag scheiden van andere fietsers en wandelaars in het bos.”

De sensortechniek langs mountainbikeroutes is volgens Veldkamp nieuw in Nederland. ,,Ik heb het op bescheiden niveau alleen in Schotland gezien.”

Mensingebos

De werkgroep in Noordenveld hoopt voor het einde van het jaar de eerste van de vijf mountainbikeroutes te hebben aangelegd. Het gaat om die door het Mensingebos in Roden. ,,Eind december start in Roden Drenthe 200, de mountainbikewedstrijd over 200 kilometer. De nieuwe route past mooi in het parcours.’’ Of de sensoren dan ook in het Mensingebos hangen, durft Veldkamp niet te zeggen. ,,We zijn druk bezig de techniek verder te ontwikkelen, maar volgend jaar moet de sensoren zeker functioneren.”

De vier andere mountainbikeroutes in Noordenveld worden later aangelegd in de bossen van Norg, rond de gasopslag in Langelo en langs de natuurgebieden bij Veenhuizen en Roden. De kosten bedragen drie ton. Van de provincie wordt nog een ton verwacht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.