Een strakke ijsvloer, muziek, warme chocolademelk en dolblije kinderen. Ziedaar het piepkleine ijsbaantje in de achtertuin van Mignon Mulder en Berry Bening in Beilen.

Zoontje Hugo heeft de grootste lol op het gladde ijs. Samen met zijn vriendjes Loek, Loïs, Lot, Jordy en de kleine Michelle glibberen en glijden ze alle kanten op. En vooral over elkaar heen. Pure ijspret. Glijden op hun laarzen en schaatsen, buikschuiven op platte sleetjes. De kinderen lachen, vallen geregeld hard op hun kont, maar het mag de pret niet drukken.

‘Telkens een laagje water erop’

Mignon en Berry zijn dan ook niet over één nacht ijs gegaan. Voordat de vorst inviel, begonnen ze al met de voorbereidingen. Op het gazonnetje werd een groot stuk plastic uitgerold. Daaromheen werd een dijkje aangelegd. ,,En dan telkens een laagje water erop’’, legt Mignon uit. Berry: ,,Eerst deden we koud water, maar toen hoorden we dat het warm water moest zijn. Krijg je beter ijs. Wel jammer van die sneeuw.’’

Dat het piepkleine baantje niettemin goed is voor snelle rondjes, ondervindt Berry als hij met een kop koffie in de hand even wil oversteken. Hoepla, twee benen in de lucht. Pa met een plof op z’n achterste, koffie over het ijs. Nog meer lol.

Warme chocolademelk met een dikke toef slagroom

Het is een baantje met alles erop en eraan. Stukje Nederlandstalige muziek, kleurige vlaggetjes, een vuurtje om de handen te warmen en marshmallows te roosteren en het schuurtje doet dienst als koek en zopie-tent. ‘Volledige vergunning’, staat op het bordje. Mignon schept de warme chocolademelk met een soeplepel uit de pan. Een dikke toef slagroom erom en smullen maar. Worstjes staan ook op het menu.

Mignon: ,,Je moet wat. Kinderen mogen niets en kunnen niets vanwege corona. Nou, dan alles in eigen tuin. Kan prima zo. Kinderen uit de buurt spelen hier sowieso vaak. Met dit ijsbaantje is het geheid dikke pret.’’ Berry: ,,Nu nog een dweilmachine. Een driewieler met een emmer erachter met gaten in de bodem. Warm water erin en gaan.’’ Ook pa en ma hebben de grootste lol.

loading  

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe