Probleemloze test waterberging Panjerd-Veeningen (en de ganzen kunnen rustig verder broeden)

De test van de waterberging Veeningen-Panjerd is zonder problemen verlopen. In twee uur tijd werd 800.000 kuub water vanuit de Hoogeveensche Vaart in de berging gelaten. Dat ging na een aarzelend begin met donderend geweld. Dáár waren de vele belangstellenden ook voor gekomen.

Volgende werk donderdag wordt nog eens 200.000 kuub water ingelaten, vooral om de dijken rond de berging te testen. In de tussentijd blijft de berging goed gevuld en laten de hydrologen van waterschap Drents-Overijsselse Delta berekeningen op de test los.

„We willen weten hoe lang het duurt voordat de waterberging helemaal gevuld is, het liefst hebben we dat één dag daarvoor volstaat”, legt hydroloog Sander Verheijen uit. „Als Meppel onder water dreigt te lopen, moeten we snel kunnen handelen. Dan moeten we wel weten waar we aan toe zijn.”

15 kuub per seconde

Projectleider Jaap Ruiter is enorm in zijn nopjes. De man die er vanaf het begin in 2015 bij betrokken is, ziet dat alles goed gaat. „Het is de laatste jaren nog nooit zo nat geweest in de winter, ideaal om de berging te testen. We hebben de Nieuwebrugsluis bij Hoogeveen en de Noordscheschut ook open gezet, om zoveel mogelijk water in de Hoogeveensche Vaart te hebben. Dat extra water hebben we nodig om alles goed te kunnen testen. Er gaat nu tegen de 15 kuub water per seconde de doorheen, bij echte noodsituaties zal dat iets meer dan 20 zijn”, weet Ruiter. Zijn enige zorg is de houten damwand die de overgang vormt van het toevoerkanaal naar de grote plas. „Ik vraag me af of die het wel houdt.”

Nieuwsgierigen

De test lokt op deze zonnige dinsdagmorgen vele nieuwsgierigen naar de balgstuw, de enige in het hele werkgebied van het waterschap. Onder hen Hendrik-Jan Benning uit Echten, die zijn dagelijks fietsrondje combineert met een bezoekje aan dit waterspektakel. „Zo’n evenement, daar wil je bij zijn. Ik heb de hele ontwikkeling van de waterberging van dichtbij gezien en hier ben ik ook erg nieuwsgierig naar. Dit is voor mij altijd een rustpunt, als je ziet hoeveel verschillende soorten eenden hier zitten.”

De bekende inwoner van Echten heeft ook een zorgpunt. „Daar aan de overkant bij de A28 zitten veel ganzen en die hebben nu al nesten met eieren. Het zal toch niet gebeuren dat die eieren straks in het water drijven.” Jaap Ruiter stelt hem snel gerust. „Dit gebied wordt beheerd door eigenaar Het Drents Landschap en dit is zeker afgestemd. Die nesten zitten hoger op de dijk.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video