Problemen boulevard opgelost

Niets lijkt de aanleg van de Stadsboulevard Zuid en de Mandemaattunnel in Assen nog in de weg te staan. De laatste problemen zijn zo goed als opgelost.

De gemeente lag nog in conflict met twee eigenaren van panden die absoluut nodig zijn om de Europaweg-Zuid tot boulevard uit te bouwen. Met één partij is een akkoord binnen handbereik, met de ander is de gemeente weer in gesprek en zijn de verwachtingen hoopvol. Het werk kan daardoor zoals het nu lijkt volgens planning in 2017 en 2018 beginnen.

Bezwaar

Voor de aanleg van de autotunnel De Maten (Mandemaattunnel) was het verwerven van (een deel van) het kantoorgebouw van de Nürnberger Immobilienfonds Zwölfte KG nodig. Het vastgoedfonds is eigenaar van het kantoorpand Mandemaat 2-4. Ter hoogte van dit perceel wordt de tunnel gebouwd als nieuwe ontsluiting voor Assen-Oost en de nog in ontwikkeling zijnde woonwijk Diepstroeten. De bijbehorende ontsluitingsweg loopt dwars door het kantoorpand.

Het fonds maakte bezwaar omdat het doorsnijden van het pand onevenredige gevolgen heeft voor de Nürnberger. Een groot deel van het gebouw moet worden gesloopt. Het resterende deel zou onverhuurbaar worden. De gemeente heeft nu een akkoord met het vastgoedfonds bereikt. Alleen de Duitse Raad van Bestuur moet er nog een klap op geven. Hoe de overeenkomst er uitziet is niet bekend gemaakt.

Onteigening

Met ABN Amro ligt de gemeente nog wel in de clinch over de verwerving van een deel van het kantoor. Om geen vertraging op te lopen bij de uitvoering van het project is voor de zekerheid een onteigeningsprocedure gestart. De partijen zijn wel weer in gesprek met elkaar.

ABN Amro moet aan de voorkant van het kantoor ongeveer 500 vierkante meter prijsgeven om de aanleg van de Stadsboulevard mogelijk te maken. Het af te breken deel zou aan de achterkant weer worden opgebouwd. De bank stelde als voorwaarde dat dit niet ten koste mag gaan van het aantal parkeerplaatsen.

Tunnel

Onderdeel van de Stadsboulevard is de aanleg van de autotunnel voor het station, die in april 2018 af moet zijn. De tunnel De Maten staat voor het tweede kwartaal van dat jaar op de rol en moet begin 2019 in gebruik worden genomen. In 2017 wordt de kruising Pelikaanstraat aangepakt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.