Proef met versoepeling kinderbezoek van start bij gevangenis Veenhuizen

Gevangenis Esserheem in koloniedorp Veenhuizen - Foto: Archief DvhN

Gedetineerden in PI Veenhuizen kunnen vanaf 10 juli tot en met 10 augustus meedoen aan een proef waarin de regels voor het kinderbezoek aan gedetineerden wordt versoepeld. Dat staat in een brief van minister Sander Dekker aan de Tweede Kamer.

„De proef in Veenhuizen houdt in dat er binnenkort weer een activiteit gehouden zal worden waarbij kinderen welkom zijn in Esserheem en Norgerhaven om samen met hun vader iets ontspannends te doen om de relatie vader-kind goed te houden. Denk aan samen sporten of een spelletje doen,” legt woordvoerder René Hut uit. Bij de activiteiten is het niet verplicht om anderhalve meter afstand te houden. Wel moeten de kinderen en hun vaders allebei gezond zijn.

„Het licht voor de proef staat nu op groen. Het organiseren van een dergelijke activiteit vergt wel enige tijd, maar hier zijn medewerkers van PI Veenhuizen nu druk mee bezig. Bedoeling is in elk geval dat ergens deze maand een aantal kinderen langs kan komen in PI Veenhuizen om samen met hun vader iets te ondernemen.”

Besmettingen

Gedetineerden in Veenhuizen mogen zelf beslissen of ze samen met hun kinderen willen deelnemen aan de aangeboden activiteiten. Ook kunnen ze ervoor kiezen om het bezoek met het kind te houden in de bezoekerszaal of via beeldbellen. Mocht de proef niet leiden tot een toename van besmettingen met Covid-19, dan wordt vanaf 10 augustus ook in de andere gevangenissen overgegaan op het hervatten van de ouder-kindactiviteiten. „Wel is er de voorwaarde dat de gevangenis hiervoor goed is toegerust en bezoek volgens de richtlijnen van het RIVM kan plaatsvinden.”

Vadervleugel

Veenhuizen is één van de vier gevangenissen waar de proef wordt uitgevoerd. De andere gevangenissen die eraan meedoen zijn PI Zwolle, PI Nieuwersluis en PI Ter Peel. Wel is Veenhuizen de enige gevangenis waar mannelijke gedetineerden aan de proef mee mogen doen.

„De reden dat deze proef in zowel Esserheem als Norgerhaven plaatsvindt, is dat PI Veenhuizen samen met PI Leeuwarden deelneemt aan het project gezinsbenadering. In Esserheem en PI Leeuwarden is zelfs een speciale vadervleugel.” Het project gezinsbenadering is erop gefocust dat kinderen geen of zo min mogelijk schade ondervinden van het feit dat hun vader in de gevangenis zit. „Voor de coronatijd was er bijvoorbeeld de mogelijkheid voor kinderen om hun vader in een speciale gezinskamer te bezoeken,” meldt Hut.

menu