Proef videorechtspraak door gemeente Emmen en rechtbank

De rechtbank Noord-Nederland start met videorechtspraak voor de behandeling van zogeheten bewindszaken in het gemeentehuis in Emmen. De eerste zitting met de videorechter is volgende week.

Het gaat om een proef van de rechtbank in samenwerking met de gemeente Emmen. De bewindvoerder en zijn cliënt hoeven niet naar de rechtbank in Assen. Ze kunnen terecht in een speciaal ingerichte kamer van het gemeentehuis in Emmen. Daar wordt de zaak via een videoverbinding behandeld. ,,Voor de rechtzoekende betekent dit een besparing van reistijd en reiskosten”, zegt een woordvoerster. Uit een enquête die afgelopen voorjaar is gehouden blijkt dat van belang te zijn voor de betrokken cliënt.

Volgens een woordvoerster is het een nieuwe, toegankelijke en kostenbesparende manier voor de rechtzoekende om zijn zaak bij te wonen. ,,Een zitting via videoverbinding is hetzelfde als een gewone zitting. Alleen is er nu via het beeldscherm contact met de rechter.

De rechtbank gaat bewindzaken uit de gemeente Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn via de videorechter behandelen. Bij een bewindzaak worden de eigendommen van een persoon onder beheer gesteld van een bewindvoerder omdat die persoon niet zelf in staat is zijn financiële zaken te regelen. Dit wordt door de rechter besloten. ,,Bewindzaken lenen zich goed voor de proef vanwege de aard en de korte behandelingstijd.”

In de afgelopen jaren zijn de kantonlocaties in Noord-Nederland gesloten. ,,Zo ook de locatie in Emmen. De rechtszaken van de locatie Emmen worden nu behandeld in Assen. Daardoor is de toegang tot de rechtspraak veranderd en letterlijk wat meer op afstand gekomen.” Met de videorechter wil de rechtbank wil dichterbij de burger komen. ,,Daarnaast past de proef ‘De Videorechter’ bij de toenemende digitalisering in de Rechtspraak. Ook raken videogesprekken in de huidige maatschappij steeds meer ingeburgerd, via bijvoorbeeld Skype en Facetime.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.