Proeftuin voor drones in Eelde krijgt vorm

Airport Eelde (GAE) gaat samen met het bedrijfsleven, overheid en onderwijsinstellingen de ‘Drone Hub GAE’ opzetten. Het is de eerste stap om van de luchthaven een proeftuin voor drones te maken.

Marco van de Kreeke, directeur van GAE, liet onlangs op een congres over regionale luchthavens in Martiniplaza weten om van Eelde een Drone Academy te maken. Met het opzetten van de ‘Drone Hub GAE’ is daarmee een eerste grote stap gezet. ,,Het is de ambitie om de eerste drones over een jaar op onze luchthaven te laten vliegen’’, zegt Onno de Jong, havenmeester van Groningen Airport Eelde.

Wet zit in de weg

Voordat het zover is, moet de wet worden aangepast. De Jong: ,,Dat kan nog wel maanden duren.’’ De veiligheid van het luchtruim en drones gaan op dit moment namelijk nog moeizaam samen. Het is daarom verboden om met de onbemande vliegtuigjes in de buurt van een luchthaven te vliegen.

,,De eerste taak van de hub is om te onderzoeken hoe dat veilig kan’’, zegt De Jong. Een taak die is weggelegd voor Luchtverkeersleiding Nederland en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum die ook meedoen aan het project. De Jong: ,,Wanneer de wet wordt aangepast of als we ontheffing krijgen, willen we eerst gaan testen met alleen drones. Daarna gaan we onderzoeken hoe dat samengaat met het andere luchtvaartverkeer.’’

Kennis- en ontwikkelcentrum

De luchthaven slaat verder de handen ineen met het ROC Noorderpoort, Rabobank Assen en Noord-Drenthe, MKB Noord, UMCG Ambulancezorg en Linear Aviation. Daar kunnen nog partijen bijkomen zoals de brandweer en inspectiediensten.

Het doel is om van de Hub een kennis- en ontwikkelcentrum op het gebied van drones te maken. ROC Noorderpoort zou bijvoorbeeld een nieuwe mbo-opleiding tot drone-piloot kunnen beginnen. En voor UMCG Ambulancezorg zou het een uitvalsbasis kunnen zijn om vanaf Eelde drones met hartdefibrillators (AED) te laten vliegen.

Meer reuring

De Drentse gedeputeerden Cees Bijl (PvdA) en Henk Brink (VVD) reageren enthousiast op het plan. ,,Dit moet zorgen voor meer reuring rondom het vliegveld en eventueel een nieuwe economie’’, zegt Henk Brink. ,,We verwachten dat dit initiatief werkgelegenheid voor Drenthe oplevert’’, vult zijn collega Bijl aan. De provincie gaat daarom kijken hoe ze project kan ondersteunen. Brink: ,,Er staat nog een gebouw van de luchtvaartschool leeg, dus op die manier kunnen we faciliteren.’’

Verder is er over geld nog niet gesproken, maar Brink sluit niet uit dat de provincie de beurs trekt. ,,Maar voordat het zover is, gaan we vrijdag eerst met ze om tafel om te kijken wat de plannen zijn.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.