Professionele hulp nodig bij aanvraag toerismesubsidie Zuidwest-Drenthe

Een aanvraag voor Europese subsidie voor de ontwikkeling van toerisme en recreatie in Zuidwest-Drenthe is zo ingewikkeld, dat initiatiefnemers professionele hulp moeten inschakelen.

Gemeentebelangen De Wolden stelde donderdagavond in de gemeenteraad vragen over deze kwestie. In de Europese pot zit 5 miljoen euro, maar de fractie is bang dat ondernemers afhaken, omdat het indienen van een aanvraag wel eens te ingewikkeld kan zijn.

Het plaatje dat wethouder Jan ten Kate (Gemeentebelangen) in zijn antwoord schetste, toont aan dat de werkelijkheid nog veel weerbarstiger is. Het indienen van een aanvraag heeft een gemiddelde doorlooptijd van 22 weken en daarmee is een bedrag gemoeid van 15.000 euro per aanvraag. ,,Deze bedragen gaan ten koste van het budget’’, aldus Ten Kate.

De kosten lopen mede op omdat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) moet worden ingeschakeld, omdat de provincie Drenthe niet bevoegd is dergelijke subsidie-aanvragen in Brussel neer te leggen.

De opvatting dat het invullen van de aanvraag (te) ingewikkeld is, wordt volgens wethouder Ten Kate inmiddels breed gedragen. ,,De provincie Drenthe komt met een voorstel om aanvragers maximaal 8 uur professionele ondersteuning te bieden bij het invullen van de aanvraag.’’

In Drenthe zijn ongeveer 70 initiatiefnemers en ondernemers in beeld die een beroep willen doen op de subsidiepot.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.