Project Naobers sorteert effect

Monique Starke is het stralend middelpunt tussen wethouder Frits Alberts en begeleider Lammie Polling van de sociale teams.

Een gebed zonder eind leek het zoeken naar een baan voor Monique Starke. Totdat ze aan werkervaringsproject Naobers in Borger-Odoorn ging deelnemen.

Als eerste van de acht deelnemers leverde haar dat een jaarcontract op bij het sociaal team Borger. In tijdsbestek van een half jaar maakte ze zich daar onmisbaar. Starke, die voor 28 uur in de week telefonisch en administratief werk gaat doen, kan haar geluk niet op. ,,Ik hoop dat ik een voorbeeld ben voor andere mensen. En dat ze net als ik deze kans grijpen om er wat van te gaan maken!”

Hoe werkt het?

Hoe dat project Naobers werkt? Een groepje langdurig werklozen wordt 24 uur per week ingeroosterd voor variabele klussen op sociaal gebied. Iedere deelnemer doet waar hij of zij goed in is en werkt volgens een persoonlijk leerplan. De taken lopen geleidelijk op qua moeilijkheidsgraad. De regie ligt bij de sociale teams. Via belrondes wordt er regelmatig geëvalueerd, de deelnemers praten in groepsverband regelmatig bij over hun praktijkervaring en krijgen sollicitatietraining.

125 euro netto

Ze krijgen 125 euro netto bovenop hun maandelijkse uitkering. NOVO, Promens Care, welzijnorganisatie Andes en de sociale teams werken mee aan het project. Monique Starke is het levende bewijs dat de proeftuin werkt als springplank voor het vinden van werk.

,Daar doen we het voor’

Tot tevredenheid van wethouder Frits Alberts. ,,We zien dat dit heel positief uitpakt en hopen dat we dit nog een aantal jaren kunnen voortzetten. Voor kandidaten als Monique maakt zo’n kans echt het verschil om weer volwaardig mee te kunnen draaien in de maatschappij. Daar doen we het voor.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe