Project in Hoogeveen: leven zonder afval, kan dat?

In Hoogeveen gaan 100 gezinnen proberen 100 dagen 100 procent (rest-)afvalvrij te leven. Waarom? Om te kijken of het kan en anderen te motiveren.

Dat is althans de bedoeling van de Hoogeveense wethouder Jan Steenbergen (Gemeentebelangen). Hij heeft inwoners van de gemeente opgeroepen zich aan te melden voor deelname aan 100-100-100, zoals het project heet. Op 3 april gaat het van start om 100 dagen later, op 12 juli, te eindigen.

Dan moet blijken of de deelnemende gezinnen erin zijn geslaagd (aanzienlijk) minder restafval te produceren. Volgens de gemeente gooit een gemiddeld gezin wekelijks ongeveer negen kilo restafval weg. Doel van 100-100-100 is om te kijken of deze hoeveelheid door bewuster te kopen en beter te scheiden naar nul kan worden gebracht.

De bewering dat afval niet bestaat, gaat lang niet altijd en overal op. Groente-, fruit- en tuinafval, papier, plastic, metalen, drankkartons, glas, textiel en batterijen kunnen als grondstof dienen voor nieuwe producten. Dat is de circulaire economie, die op gesloten kringlopen is gebaseerd.

Maar nog altijd verdwijnt dagelijks een grote berg restafval in de verbrandingsovens. Dat was voor Grietje Loof de reden zich als een van de eersten aan te melden voor deelname. ,,Ik erger me groen en geel aan die enorme berg afval. Dit project past helemaal bij me. Als voorzitter van de IVN-afdeling Hoogeveen zitten duurzaamheid, milieu en de zorg voor de natuur in mijn genen. We hebben er samen een puinhoop van gemaakt en dus zullen we ook samen de rommel moeten opruimen.’’

Loof doet al veel aan het scheiden van afval voor hergebruik. Tijdens het project gaat ze nog kritischer te werk. ,,Maar het is een utopie te denken dat het me lukt helemaal geen restafval te produceren. Dat gaat me niet lukken. Maar we moeten wel met elkaar laten zien dat het anders kan en anders moet. En wie weet blijkt na 100-100-100 wel dat Hoogeveen rijp is voor een verpakkingsvrije winkel. Dat zou mooi zijn, want die is er nu nog niet.’’

Tijdens het project kunnen de vorderingen van de gezinnen online worden gevolgd. Deelnemers kunnen zich tot 3 april aanmelden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.