Project zonnepanelen langs A28 Tynaarlo vroegtijdig beëindigd

Het zonnepanelenveld langs de A28 bij Tynaarlo verdwijnt weer. Het project wordt vroegtijdig beëindigd.

De pilot van coöperatie Samen Zon Tynaarlo is geen succes gebleken. Het project, dat wordt ondersteund door energiebedrijf E.ON Benelux, was bedoeld om iedereen de mogelijkheid te bieden te investeren in zonne-energie, ook mensen die geen geschikt dak hebben om zelf panelen te plaatsen. In totaal zouden zesduizend mensen kunnen meedoen.

Aanvankelijk was de bedoeling om zonnepanelen op een groot veld bij Tynaarlo te plaatsen. Omdat daar echter geen elektriciteitsaansluiting was, werd besloten om eerst een kleinschaligere pilot te starten langs de A28. In juni 2015 begon E.ON met het werven van leden voor de coöperatie. „Dat ging een stuk langzamer dan gedacht”, zegt Maarten Mangnus van E.ON Benelux. „Uiteindelijk zijn er negentien leden toegetreden.” Van de 180 geplande panelen werden er 80 verkocht.

Het plan was om in 2018 te evalueren en te verhuizen naar een groter veld, waar 2400 zonnepanelen zouden worden gebouwd. Dat gaat niet meer gebeuren. Volgens Mangnus is de overstap niet rendabel. „We hebben een soortgelijk project in Houten. Daar willen we 1500 panelen bouwen voor een gebied met 28.000 huishoudens. Daar merken we ook dat het acquisitietraject lastig is, we zijn er nog niet uitverkocht.”

Aan het project in Tynaarlo zouden veel minder huishoudens kunnen meedoen dan in Houten, ongeveer zesduizend, terwijl er meer zonnepanelen zouden moeten komen. Het veld was dus groter en de mogelijke omzet kleiner. „Dat bleek niet haalbaar”, aldus Mangnus.

E.ON besloot daarom de evaluatie te vervroegen en de situatie voor te leggen aan de coöperatie. „Vijftien van de zestien aanwezige leden hebben toen ingestemd de pilot vroegtijdig te beëindigen”, zegt Mangnus. E.ON Benelux draait nu voor de kosten op. De negentig panelen langs de A28 worden weggehaald en het terrein, dat van de gemeente Tynaarlo wordt gehuurd, wordt volgens afspraak weer opgeleverd als akkerland.

menu