Propellertje tegen spataderen is minder pijnlijk

Strippen van spataderen doet bijna niemand meer; er wordt nu vooral gelaserd. Maar er is iets nieuws, een soort propellertje aan een draad. Dat is minder pijnlijk.

De Braam Kliniek in Assen is al sinds jaar en dag gespecialiseerd in de behandeling van spataderen, aambeien en sterilisaties. ,,Doordat we ons toeleggen op deze ingrepen, doen we er heel veel en zijn we er goed in’’, zegt chirurg Harold Li-Fo-Sjoe. ,,Heel veel mensen hebben last van spataderen of aambeien en we krijgen patiënten uit het hele land’’, voegt zijn collega, chirurg Andres van Goethem toe.

Beiden hebben de Braam Kliniek zes jaar geleden overgenomen van Edzard Braam. De oprichter van de kliniek voelde niets voor nieuwerwetse technieken met laser-apparatuur voor het verwijderen van spataderen. ,,De eerste laserapparaten waren nog niet ideaal’’, weet Li-Fo-Sjoe. De behandeling werkte wel, maar was nogal pijnlijk. Ziekenhuizen in de omgeving begonnen wel met lasers, maar Braam hield het eerst nog bij de oude vertrouwde behandeling: het strippen van spataderen. Dat gebeurde door van onderaf een draad door de ader te trekken, onder verdoving, en dan de ader er gewoon uit te trekken.

Bij het laseren gaat er ook een draad in de ader. Die verhit de ader van binnenuit, waardoor hij als het ware dichtschroeit. In vrijwel elk ziekenhuis of kliniek wordt tegenwoordig aan laseren gedaan. Alleen bij zeer kronkelige aderen wordt teruggevallen op het strippen of weghalen van de ader via steekgaatjes. Zo ook in de Braam Kliniek. ,,De moderne lasers werken veel beter dan de oudere’’, verklaart Li-Fo-Sjoe.

Maar het laseren kent een nadeel: er moeten verdovingsprikjes in het hele been, anders kan de behandeling nogal pijnlijk zijn. En die injecties zijn op zichzelf ook al niet zo prettig, vinden veel patiënten.

Vandaar de nieuwe behandeling met de ClariVein. Dat is een apparaat met een soort propellertje aan het uiteinde van de draad. Die gaat net als bij de andere technieken onderin het been in de ader en wordt er helemaal in gebracht. De chirurg trekt de draad dan rustig terug en het propellertje draait rond in de ader, waarbij de binnenwand expres beschadigd raakt. ,,Je voelt er bijna niks van, alleen misschien wat gekriebel’’, zegt Van Goethem.

Op de ClariVein zit een spuit met een irriterende vloeistof die de ader extra laat samentrekken. De patiënt moet daarna nog vijf dagen steunkousen dragen zodat de ader goed dicht kleeft en uiteindelijk gewoon door het lichaam wordt opgeruimd.

Een aantal ziekenhuizen in het land gebruikt de ClariVein al enkele jaren. De Braam Kliniek is naar eigen zeggen de eerste in Noord-Nederland en zegt afspraken te hebben met zorgverzekeraars, zodat de ingreep meestal wordt vergoed.

Aambeien

De Braam Kliniek biedt ook een nieuwe behandeling tegen zeer grote aambeien met een laser. Normale, kleinere aambeien kunnen bij de huisarts behandeld worden, gewoon door ze af te binden met elastiekjes. Maar zijn ze groter dan moet de behandeling in een ziekenhuis of zelfstandige kliniek worden uitgevoerd, vaak onder narcose. De lasertechniek in de Braam Kliniek maakt het ook onder plaatselijke verdoving mogelijk. In de kliniek wordt binnenkort een minisymposium gehouden over deze techniek, voor medisch specialisten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.