Protest tegen 18 hectare stallen krijgt onverwachtse wending

Landbouwers in Aa en Hunze krijgen veel te veel ruimte om stallen te bouwen. Dat vinden 1900 bezorgde Drenten. Hun zorgen vinden onverwachts weerklank.

De Drentse handtekeningen steunen een petitie van enkele natuur- en milieuorganisaties, die gisteravond aan de gemeenteraad is aangeboden. Organisaties als Natuur- en Milieufederatie Drenthe, Milieudefensie, Het Drentse Landschap en Natuurmonumenten maken zich ernstig zorgen over de ontwikkelingsmogelijkheden voor boeren in de gemeente. Hun protest spreekt van een explosieve groei van de intensieve veehouderij als de gemeenteraad akkoord gaat met een nieuw bestemmingsplan voor het plattelandsgebied. Er zijn zorgen over dierenwelzijn.

Voetbalvelden

De raad kreeg symbolisch achttien voetbalvelden gepresenteerd om de omvang duidelijk te maken van de bouwmogelijkheden. Zoveel landbouwgrond mag bebouwd worden als de genereuze houding van de gemeente tegenover intensieve veehouders niet beperkt wordt. Er bestaat een groot verschil van inzicht over hoe erg dat is. De gemeente vindt vooral dat landbouwbedrijven in de gemeente groeimogelijkheden moeten hebben om goed te kunnen blijven boeren. Ze verwacht dat lang niet alle betrokken bedrijven gebruik gaan maken van de bouwmogelijkheden. B en W ontkennen met klem het gevaar van een ‘roze golf’: een run van grote varkens- en kippenboeren uit Brabant op de bouwmogelijkheden in Aa en Hunze.

Oplossing

Geheel tegen de verwachtingen in kwam wethouder Henk Heijerman (Combinatie Gemeentebelangen) gisteravond met verlossende woorden: ,,We zijn bezig met een oplossing.”

De Natuur- en Milieufederatie Drenthe ging eerder al samen met de Land- en Tuinbouworganisatie LTO en de gemeente om tafel. Dat leek aanvankelijk zinloos, maar de kritiek heeft het college van B en W kennelijk niet koud gelaten. De raad was onaangenaam verrast door de ommezwaai en vroeg een extra commissievergadering aan. Die is toegezegd op korte termijn, maar de precieze datum is nog niet bekend.

Judith van den Berg van de Natuur- en Milieufederatie Drenthe maakt het bezwaar visueel met 18 ‘voetbalvelden’. FOTO HARRY TIELMAN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.