Diverse brandplekken, glasscherven en vuurwerkresten herinneren aan de ongeregeldheden die de wijk Poppenhare in Coevorden in de nacht van zaterdag op zondag teisterden. Buurtbewoners willen de rust terug in hun wijk.

Het is zondag een minuut over twaalf, een stuk of vijf klanten staan geduldig te wachten totdat de Coop aan de Rembrandtlaan opengaat. De supermarkt ligt op de hoek met de Jozef Israëlstraat, waar de ME er in de voorafgaande nacht aan te pas moest komen om een eind te maken aan de opstootjes met groepen feestvierders. Elders is de wijk is het nog stil op straat, afgezien van mensen die hun honden uitlaten of gewoon een wandelingetje maken.

Buurtbewoners slapen slecht

Een wachtende mevrouw hoopt dat de politie en gemeente gauw een eind maken aan de onrust die de wijk al een tijdje in zijn greep heeft. „Veel buurtbewoners slapen slecht door alle herrie. Dat geldt ook voor mensen die ziek zijn. We krijgen weinig rust.”

Een meneer die ook staat te wachten, noemt een verhaal waar ook andere buurtbewoners mee komen. In een van de flatgebouwen in de buurt wonen enkele asielzoekers die aan meisjes van een jaar of 13, 14 hebben gezeten. Het zou een verklaring zijn voor de onrust in de buurt.

Ook voorzitter Alexandra de Vries van de buurt- en speeltuinvereniging Poppenhare kent dit verhaal. „Mensen zijn vooral boos omdat er niks aan gedaan zou zijn.” Ze is niet bij de ongeregeldheden geweest en kan er weinig over zeggen.

Aan de zijkant van het winkelcentrum is een brievenbus vernield en een ruit ingetikt. In het appartementencomplex even verderop is een deur vernield. „En die deur hadden ze er nog maar net nieuw ingezet”, zegt een flatbewoner. Ook hij heeft de afgelopen nachten slecht geslapen en hoopt dat het snel rustiger wordt.

. loading

Poppenhare is een wijk met enkele complexen met galerijflats en met eenvoudige rijtjeshuizen uit de jaren zestig, zo te zien. De afgelopen jaren is er gewerkt aan vernieuwing van de wijk. Zo is er schuin tegenover het winkelcentrum een nieuw schoolgebouw verrezen, met een buurtcentrum er bij. Elders in de wijk zijn rijtjeshuizen gesloopt om ruimte te maken voor speeltuintjes.

Coronamaatregelen

In de eerste berichtgeving over de rellen staat dat de buurtbewoners het niet eens zijn met de coronamaatregelen en dat ze uit protest de straat op zijn gegaan, vreugdevuren hebben gemaakt en vuurwerk afgestoken. Dit is volgens meerdere buurtbewoners flauwekul. „Het is gewoon verveling en dan lijkt het wel interessant om te zeggen dat je tegen de maatregelen protesteert.”

loading

Woordvoerder Liesbeth Mennink van de gemeente Coevorden kan niet bevestigen dat de onrust in de wijk verband houdt met vermeende ontucht door asielzoekers. „Ik heb de ongeregeldheden via een livestream gevolgd en hoorde duidelijk dat mensen wilden protesteren tegen de coronamaatregelen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus