Protest tegen plan bibliotheken Tynaarlo

Het ongenoegen over het culturele beleid van de gemeente Tynaarlo zwelt aan. De dreigende sluiting van bibliotheken ligt velen zwaar op de maag.

Sieny Koopman uit Yde roept haar dorpsgenoten op om de gemeenteraadsleden te bedelven onder protestbrieven. Ze vreest een grote kaalslag en roept de raadsleden een deel van het overschot van vorig jaar (6,1 miljoen euro) te besteden aan de bibliotheken.

B en W van Tynaarlo willen ruim 50.000 euro extra bezuinigen op de bibliotheken. Dit zou nodig zijn omdat de provincie niet meer voor de overhead van de bibliotheken mag betalen. Dit is een taak van de gemeenten.

Ook voorzitter Hein Pannekoek van Biblionet Drenthe vindt dat Tynaarlo te zuinig is met de bibliotheken. Hij schrijft daarom ook een brief aan de raadsleden. Deze gemeente betaalt jaarlijks per inwoner 11,82 euro aan de bibliotheken, het gemiddelde bij de negen plattelandsgemeenten in Drenthe ligt volgens hem op 14,20 euro. Als de voorgenomen bezuiniging op de bibliotheken doorgaat, blijft er nog maar 7,80 euro over, waarschuwt Pannekoek.

Van de bibliotheek in Vries is sowieso maar een heel beperkte vestiging overgebleven, stelt Pannekoek. Hij waarschuwt dat sluiting van dit filiaal niet genoeg zal zijn om de bezuiniging op te vangen. Ook de vestiging in Eelde of Zuidlaren zal er aan moeten geloven. De raadsfracties van D66 en GroenLinks hebben al gezegd met verantwoordelijk wethouder Miriam van Dijk (D66) te willen praten over de bibliotheken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.