Protest tegen sluiting verloskunde Bethesda: ‘Dit pikken we niet’

Toeters, deksels, pannen, ratels, fluitjes. Hoogeveen kan zaterdag via een lawaaidemonstratie uiting geven aan de gevoelens over het voorgenomen besluit van de Treant Zorggroep om de verloskunde in Hoogeveen te sluiten.

Het initiatief voor de protestmanifestatie is afkomstig van de SP. Die partij was in het verleden, samen met GroenLinks, altijd erg kritisch over de handelswijze van de zorgkoepel.

‘Veel boosheid onder bevolking’

,,Inmiddels is het écht 1 minuut voor 12’’, schetst SP-fractievoorzitter Jutta van den Oord de stand van zaken. ,,We moeten nu actie ondernemen en zo massaal mogelijk een signaal afgeven richting de top van Treant. Ik hoop dat veel inwoners zaterdag laten zien en horen dat ze sluiting van de verloskunde en kindergeneeskunde niet pikken. Er is veel boosheid en onbegrip onder de bevolking.’’

Concentratie van de kraam- en kinderafdeling in Emmen heeft tot gevolg dat honderden ouders en kinderen niet meer in Hoogeveen of Stadskanaal terecht kunnen, maar uit moeten wijken naar andere ziekenhuizen in de regio. Het zorgt daarnaast voor een verdere afkalving van Bethesda als volwaardig ziekenhuis.

Verzamelen bij raadhuis

Mensen die zaterdag deel willen nemen aan de protestmanifestatie moeten zich om 11.00 uur verzamelen bij het raadhuis. Daar zullen enkele toespraken worden gehouden, waarna de stoet rond 11.30 uur naar het Bethesda ziekenhuis loopt. Onderweg en op locatie wordt lawaai gemaakt. Bij het ziekenhuis zal dat beperkt worden tot ongeveer een minuut, om de rust van patiënten niet te verstoren.

Hoeveel mensen op de manifestatie zullen afkomen, is volgens Van den Oord lastig te zeggen. ,,Het is Pinksterweekend, dus bestaat de kans dat veel mensen elders toeven. Maar niks doen is geen optie. We wilden niet wachten en zien de zaterdag dan als meest geschikte dag. Ik reken zeker op een paar honderd deelnemers.’’

‘Het moet dus massaler’

Frits Kappers, actievoerder van het eerste uur, hoopt zelfs op duizenden mensen. Hij wijst op een eerdere protestmars in oktober 2013, toen zo’n duizend mensen meeliepen, en de 1400 belangstellenden die vorig jaar in De Tamboer hun zorgen over Bethesda uitten. ,,Kennelijk was dat onvoldoende om de Treanttop op andere gedachten te brengen. Het moet dus massaler. Treant moet zo’n helder signaal krijgen dat ze zich nog eens achter de oren krabt. Het is nu of nooit.’’

Van de Oord en Kappers hopen ook dat met name jonge gezinnen met kinderen zich zaterdag laten zien. ,,Zij zijn de dupe van het besluit’’, stellen ze. Volgens Van den Oord kampt de Treant Zorggroep met een verslechterend imago. ,,Ze zijn het vertrouwen van patiënten en personeel aan het kwijtraken. Treant is kapot gefuseerd. Mensen kiezen steeds vaker voor Isala of het Wilhelmina Ziekenhuis Assen.’’ De SP ziet daarom het liefst dat de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht van Treant opstappen. ,,Zodat nieuwe mensen aan herstel van vertrouwen kunnen werken.’’

Maatschappelijke taak

Formeel gaat de politiek niet over de bedrijfsvoering binnen Treant, weet Van den Oord. ,,Maar we hebben wel de maatschappelijke taak om de zorgkoepel te wijzen op een goede dienst- en zorgverlening.’’ SP en GroenLinks vonden november vorig jaar al dat de geloofwaardigheid van de Treant Zorggroep ernstig was aangetast en dat door de komst van de artsen in de Raad van Bestuur sprake was van belangenverstrengeling.

,,De betrokken artsen kunnen geen bestuurlijk onafhankelijke partij genoemd kunnen worden, maar eerder overwinnaars na een muiterij door de medische staf’’, zo sneerden SP en GroenLinks. Beide partijen wilden Treant toetsen op de uitgangspunten van goed bestuur. Maar de rest van de gemeenteraad voelde daar toen niets voor. Partijen verweten SP en GroenLinks ‘een verkeerde woordkeuze’ en te breken met het beleid om gezamenlijk op te trekken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.