Provincie Drenthe: onderzoek naar veiliger N34

Er komt een onderzoek naar de veiligheid van de N34, de autoweg De Punt-Emmen. Daartoe besloot een forse meerderheid van Provinciale Staten woensdag.

Ongelukken

Op de enkele jaren geleden aanpaste snelweg gebeuren nog steeds veel dodelijke ongelukken. De afgelopen vijf jaar waren er zeven doden te betreuren. Daarnaast heeft de ANWB de rotonde bij Gieten uitgeroepen tot grootste knelpunt van Drenthe. De roep om de N34 te verdubbelen en de gewraakte rotonde aan te passen is groot.

Niet alle fracties in het Drents Parlement staan te springen de provinciale weg over de Hondsrug van Emmen naar Groningen te voorzien van vier rijbanen. De PvdA is daar nog niet aan toe. ,,We moeten niet alle kaarten zetten op de verdubbeling van de N34”, meent fractievoorzitter Roelie Goettsch. Ook GroenLinks is tegen meer asfalt in Drenthe.

Veiliger

Een meerderheid in de Staten steunt de motie voor het onderzoek naar de N34. Daarbij moeten ook andere verkeersknelpunten in het Noorden worden onderzocht, zoals de spoorlijn van Emmen naar Stadskanaal.

De fracties willen oplossingen voor hoe de autoweg veiliger ingericht kan worden. Nog dit jaar moet het onderzoeksrapport er liggen. Op korte termijn willen de partijen dat er preventieve maatregelen getroffen worden. Verder moeten Gedeputeerde Staten in Den Haag lobbyen voor de verdubbeling van de N34.

Ribbelstroken en voorlichting

VDD-gedeputeerde Henk Brink is blij met het onderzoek. ,,Er zijn al studies verricht naar het deel tussen Gieten en Coevorden. Het deel tussen Coevorden en de aansluiting met de Frieslandroute wordt al verdubbeld.” Volgens Brink hoeft niet de hele autoweg verdubbeld te worden, maar zouden ook delen van de weg vierbaans, met totaal 10 kilometer lengte, een oplossing kunnen bieden. Verkeerspsycholoog Cees Wildervank pleitte hier onlangs voor.

Op korte termijn denkt Brink aan de aanleg van meer zogeheten ribbelstroken aan te leggen aan de zijkanten van de autoweg. Verder start na de zomervakantie een voorlichtingscampagne om veiliger over de N34 te rijden. De gedeputeerde hoopt dat de campagne helpt. ,,Maar de oorzaak van veel ongevallen is toch menselijk handelen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.