Provincie Drenthe trekt vier ton uit voor restauratie havezate Oldengaerde in Dwingeloo

De provincie Drenthe betaalt 400.000 euro mee aan de restauratie en herbestemming van havezate Oldengaerde in Dwingeloo.

Vrijdag rond de middag reikte gedeputeerde Cees Bijl een symbolische cheque uit aan Het Drentse Landschap, de eigenaar van het landgoed. De cheque werd bij de havezate zelf overhandigd aan directeur Sonja van der Meer en hoofd Erfgoed Frank van der Velden van de stichting.

Volgens Bijl is behoud van Oldengaerde ‘van provinciaal belang’. Hij vindt het rijksmonument ‘een van de mooiste en best bewaarde havezaten van Drenthe’.

De provinciale subsidie is groter dan gebruikelijk. Dat heeft te maken met de omvang en het beeldbepalende karakter van het landgoed. Oldengaerde is een ‘kanjer monument’. Vanuit de ‘kanjerregeling’ draagt ook het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap flink bij aan de restauratie: 420.000 euro.

Havezate is al zo’n 600 jaar oud

Havezate Oldengaerde werd rond 1420 gebouwd en is dus al zo’n 600 jaar oud. Het landgoed meet een slordige 15 hectare. Het Drentse Landschap nam de havezate in 2013 voor een symbolisch bedrag over van de laatste eigenaren: de familie Willinge. De stichting is al met de restauratie begonnen. Die wordt in fases uitgevoerd. In totaal is circa drie miljoen euro nodig.

De familie Willinge heeft de havezate overigens nog niet helemaal de rug toegekeerd. In de vakanties wonen de laatste particuliere eigenaars nog altijd in het linkerdeel van de havezate, gezien vanaf de weg. Dat recht houden ze ook na de restauratie.

Oldengaerde wordt trouwlocatie

Als de werkzaamheden over enkele jaren klaar zijn, is ook het grote publiek welkom op Oldengaerde. Het is onder meer de bedoeling dat het landgoed een trouwlocatie wordt. Het Drentse Landschap wil er tevens concerten, lezingen en diners organiseren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.