Provincie als huisbaas: Staten zijn kritisch over aankoop pand voor Health Hub Roden

De aankoop van een nieuw pand voor de Health Hub in Roden door de provincie is geen gelopen race. De Provinciale Staten hebben kritische vragen bij dit plan.

Alle statenfracties toonden zich woensdag tijdens een vergadering vol lof over de Health Hub, maar willen pas over drie weken de knoop doorhakken over de aankoop. Ze willen de stukken van verantwoordelijk gedeputeerde Henk Brink (VVD) nog nader bestuderen op de risico’s.

In de Health Hub werken bedrijven op het gebied van de gezondheidszorg intensief samen met studenten van de Hanzehogeschool en roc Noorderpoort. Er is een groter gebouw nodig en dat zou de provincie moeten kopen, samen met de gemeente Noordenveld.

Ongebruikelijke stap

Een ongebruikelijke stap, vinden alle fracties. ,,Als het zo goed gaat met die Health Hub, waarom staan de projectontwikkelaars dan niet in de rij om het pand te kopen’’, zei Michel Berends (PvdA). Ook andere fracties zien beren op de weg. Huurders kunnen bijvoorbeeld vertrekken. Bovendien kan het al gauw als staatssteun gezien worden als de provincie bedrijfsruimte tegen gunstige voorwaarden verhuurt.

Verantwoordelijk gedeputeerde Henk Brink erkent dat het bijzonder is als de provincie een pand gaat verhuren. Maar zonder stevige garanties van de provincie wil een projectontwikkelaar het pand niet aankopen, omdat er zo veel verschillende partijen bij de Health Hub betrokken zijn. ,,Als provincie garant staatzijn de gevolgen voor de provincie als het mis gaat. Gaat het goed, dan gaat de winst naar de projectontwikkelaar en de bank. Daar voel ik niet voor’’, verklaarde Brink.

Stevige toezeggingen

Brink wees er verder op dat er stevige toezeggingen zijn van de Hanzehogeschool en roc Noorderpoort. Zij leggen zich voor de komende vijf jaar vast aan de Health Hub en houden de optie van een verlenging nadrukkelijk open.

De Health Hub is er gekomen na het vertrek van Cordis uit Roden, een producent van medische producten. De bedoeling was met de Health Hub het verlies van de duizend arbeidsplaatsen op te vangen. Dat is gedeeltelijk gelukt: de Hub heeft naar schatting 300 banen opgeleverd en dat worden er zeker meer als de verhuizing doorgaat.

Groot deel van het geld voor de verbouwing

Voor de aankoop en de verbouwing van het nieuwe pand is een kleine 3 miljoen euro nodig. De provincie zou 80 procent gaan betalen, Noordenveld 20 procent. Statenlid Paul Moltmaker (VVD) wijst er nog op dat een wel erg groot deel van de investering naar de verbouwing gaat. ,,Dat geld zie je niet terug als je het pand over een paar jaar verkoopt, bijvoorbeeld omdat de Health Hub er al weer uitgegroeid is.’’

De gemeenteraad van Noordenveld bespreekt het plan volgende week woensdag.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.