Provincie en Drentse waterschappen leggen 8 miljoen euro klaar voor schoner water

De provincie Drenthe en de vier Drentse waterschappen stellen acht miljoen euro beschikbaar voor agrarische projecten voor schoner water.

Een van die projecten wordt gerealiseerd in Wapse. Daar krijgt de werktuigbouwvereniging De Noeste Vlijt een nieuwe vul- en wasplaats voor de landbouwmachines. Boeren kunnen daar het gehuurde en eigen materieel schoonspuiten. Het met bestrijdingsmiddelen vervuilde spoelwater wordt opgevangen in een speciale afvoerput, die fungeert als een biofilter. De bestrijdingsmiddelen, boeren noemen het gewasbeschermingsmiddelen, komen op die manier niet in het riool terecht. Het nieuwe wasplein vergde een investering van 180.000 euro, daarvan is 40 procent gesubsidieerd.

,,Het is een investering in het milieu en dat is voor het boerenbedrijf soms lastig’’, zegt Hessel Hessels, voorzitter van de Boermarke Wapse, nauw bij het project betrokken. ,,Dankzij deze subsidie kan zo’n biofilter worden gerealiseerd en kunnen boeren verantwoorder werken.’’

Verbeteren van waterkwaliteit

Want dat is uiteindelijk de bedoeling van de zak met geld die maandag officieel op tafel werd gelegd in het kader van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. Dat is een landelijk plan waarvoor het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling 20 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld. Geld dat sowieso voor de boeren bestemd was, maar nu een label heeft. Het is bedoeld voor het verbeteren van de waterkwaliteit. Boerenbedrijven hebben daar, bijvoorbeeld vanwege het gebruik van bestrijdingsmiddelen, veel invloed op. Van die 20 miljoen is 8 miljoen voor Drenthe. Provincie en waterschappen verdubbelen het bedrag volgens afspraak.

Bestuurders van de waterschappen en provincie spraken maandag van een bijzonder moment; Drenthe is de eerste provincie waar zo voorspoedig wordt samengewerkt. Een speciaal aangestelde coördinator ziet er op toe dat de (nog op te stellen) regels worden nageleefd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.