Provincie en gemeente Emmen willen wegen ruilen

De gemeente Emmen en de provincie Drenthe gaan zo goed als zeker twee wegen in Emmen met elkaar ruilen.

De Rondweg moet eigendom van de provincie worden en in ruil daarvoor krijgt de gemeente Emmen de weg tussen Emmen en Klazienaveen. De gemeente wil die weg graag verdubbelen en de provincie is daar minder happig op. Die is er veel meer aangelegen dat de Rondweg (het gedeelte van de N391 ten zuiden en oosten van Emmen) een zogenoemde stroomweg wordt.

Werkgroep

Om te komen tot de ruil is een werkgroep opgericht met daarin namens de provincie gedeputeerde Henk Brink (VVD) en namens Emmen de wethouders René van der Weide (Wakker Emmen) en Bouke Durk Wilms (CDA), aangevuld met ambtenaren. Over een half jaar moet er meer duidelijkheid zijn, schat beleidsadviseur Martin Elfrink van de gemeente Emmen in.

Provincie en gemeente Emmen hebben al een aantal stappen genomen om van de Rondweg een meer toegankelijke stroomweg te maken. De Rondweg is bij Emmen al helemaal verdubbeld en er komen steeds meer ongelijkvloerse kruisingen in. Dat tempo mag wel wat omhoog als het aan de provincie ligt, want elke viaduct betekent een serie stoplichten. En daarvan heeft de Rondweg er nog al veel.

23.000 voertuigen

Het drukste stukje Rondweg is dat tussen de afslag met de weg Emmen-Klazienaveen en de Statenweg richting Angelslo. Daar passeren dagelijks zo’n 23.000 voertuigen, zegt Elfrink. Uitgerekend op dat korte stuk gaan liefst drie afslagen richting Barger-Oosterveld, hoewel met de aanleg van een zogenoemde ovonde bij het Stadionplein het aantal juist omlaag zou moeten gaan. Het is niet ondenkbaar dat de afslag Meerdijk (bij de twee crematoria) ooit dichtgaat. Zeker is al dat de verkeerslichten bij de weg naar Klazienaveen op den duur verdwijnen.

Margreet Bennink, de woordvoerder van gedeputeerde Brinks, bevestigt het bestaan van de werkgroep, maar kan over de voortgang van het proces nog niets zeggen. ,,Zowel de provincie als de gemeente ziet de voordelen van de ruil in, vandaar dat overleg.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.