Provincie gaat met omroep in gesprek over satellietverbinding

Gedeputeerde Cees Bijl gaat met RTV Drenthe in gesprek over het schrappen van de satellietverbinding van de regionale omroep. Dit op verzoek van de fractie van de VVD.

RTV Drenthe moet volgend jaar iets meer dan 1 miljoen euro bezuinigen. De omroepdirectie ziet zich genoodzaakt uren van freelance medewerkers te schrappen, maar ook de ondertiteling van programma's en de satellietverbinding die mensen in buitengebieden de kans biedt om via schotelantenne naar RTV Drenthe te kijken.

Die verbinding kost de omroep ongeveer 60.000 euro per jaar, zegt directeur/hoofdredacteur Dink Binnendijk. ,,We hebben daar een paar jaar geleden samen met Omroep Zeeland sterk over onderhandeld, het koste ooit meer dan twee ton. Maar als je moet bezuinigen en de redactie wilt ontzien, is dit wel een grote post die je kunt schrappen.''

De aankondiging van deze bezuiniging leidde woensdag meteen tot bezorgde kijkers, zegt Binnendijk. ,,We hebben vandaag meerdere telefoontjes gehad van mensen die vrezen dat ze volgend jaar niet meer via de satelliet kunnen kijken. En we hebben nog niet in heel Drenthe snel internet.''

Dat laatste stipte ook Gea Weerts aan namens de VVD. Hoeveel mensen er via schotelantenne naar RTV Drenthe kijken, is volgens Binnendijk niet te zeggen.

De subsidiëring van de regionale omroep weer via het provinciefonds laten lopen, zoals bijna alle politieke partijen willen, vindt Bijl geen goed idee. Volgens de PvdA-bestuurder zou het Rijk op die manier heel makkelijk de landelijke bezuiniging van 17 miljoen kunnen doorvoeren. Het geld in het provinciefonds komt namelijk wel van het Rijk.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.