Provincie legt geld bij voor groenere chemie

De provincie Drenthe legt de komende drie jaar 750.000 euro op tafel voor de chemiesector in Zuidoost-Drenthe. Het is bestemd voor vergroening.

Sinds 2014 betalen de provincie en de gemeente Emmen voor een zogenoemde aanjaagorganisatie die de chemiebedrijven (hoofdzakelijk midden- en kleinbedrijf) begeleidt bij het ontwikkelen van duurzame producten en het verfijnen van milieuvriendelijker productieprocessen.

,,Natuurlijk zijn het in eerste instantie de bedrijven zelf die de slag moeten maken, maar wij zien voor ons als overheid een rol weggelegd in de randvoorwaardelijke sfeer’’, zegt gedeputeerde Henk Brink (VVD).

Met een jaarlijks bedrag van 250.000 euro de komende drie jaar kan in elk geval de ambtenaar (de aanjaagorganisatie) zijn werk continueren. ,,Hij is een soort spin in het web, iemand die bedrijven bij elkaar brengt. Hij heeft een regiefunctie bij de verdere groene ontwikkeling van deze belangrijke sector’’, zegt Brink.

Het geld is daarnaast onder meer bedoeld voor opleiding, onderzoek en cofinanciering van nieuwe initiatieven.

,,Ik ben echt onder de indruk van alle producten die de chemiesector in Drenthe al maakt’’, vertelt Brink, die onlangs een uitgebreide rondleiding kreeg en een koffer in ontvangst nam van gerecycled materiaal, gevuld met voorbeelden van ‘groene’ producten die voortkomen uit de Drentse chemiesector.

Met de investering wil de provincie ook alvast inspelen op het verwachte advies van de door het ministerie van Economische Zaken ingestelde commissie Vollebregt. Die formuleert een strategie voor de versterking van de economie in de regio Emmen, Hoogeveen, Coevorden en Hardenberg.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.