Provincie spendeert 4 ton aan Albertsbaan

De provincie Drenthe stelt 400.000 euro beschikbaar voor de renovatie van de Albertsbaan in Roden. Dat hebben Gedeputeerde Staten aan wethouder Reint-Jan Auwema van Noordenveld laten weten.

Het geld had de provincie al toegezegd, onder voorwaarde dat de gemeenteraad voor 1 oktober zou instemmen met de opknapbeurt van de parkeerplaats in hartje Roden. Verder moest de gemeente geld beschikbaar stellen en een plan met financiering zou indienen. Dat lukte ternauwernood.

Deze week kreeg Auwema bericht vanuit het provinciehuis dat het plan is besproken en dat de vier ton beschikbaar komt. De facelift van de Albertsbaan kost 1,6 miljoen euro. Behalve provincie en gemeente dragen ook de ondernemers uit het dorp bij aan de renovatie van de parkeerplaats.

Heikel punt voor de ondernemers was het verlies van zestig van de tweehonderd parkeerplaatsen. Op het laatste moment werd met de Roder middenstand een akkoord bereikt door het verlies van parkeerplaatsen elders in het centrum te compenseren. Daar komen vijftig extra parkeerplekken.

De Albertsbaan gaat begin volgend jaar op de schop. De parkeerplaats krijgt met de facelift meer bomen, gras en mogelijk een paviljoen. Daarvoor was de gemeente met het bedrijf VDH Vastgoed uit Roden in gesprek, maar beide partijen konden daarover vooralsnog geen overeenstemming bereiken.

De renovatie kan vertraging oplopen, want volgens overlevering ligt er onder de Albertsbaan nog een bom uit de oorlog.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.